Witam mam problem z rozwiązaniem zadania :
Jeden z pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ 3x ^{3}+ax ^{2}+bx+12 \wedge a,b \in C}\)
jest \(\displaystyle{ 1+ \sqrt{3}}\)
Znajdź a i b.
Równanie wielomianowe 3 stopnia z parametrem.
Równanie wielomianowe 3 stopnia z parametrem.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2011, o 11:27 przez qwela, łącznie zmieniany 1 raz.
Równanie wielomianowe 3 stopnia z parametrem.
przy dzieleniu przez dwumian \(\displaystyle{ \left( x- \sqrt{3}-1 \right)}\) wychodzi 1 równanie z dwoma niewiadomymi więc samo dzielenie nic nie daje. Wydaje mi się, że trzeba jeszcze skorzystać z wiedzy o tym, że współczynniki są całkowite. Ale nie wiem w jaki sposób dokładnie. Może jeszcze są jakieś pomysły ?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Równanie wielomianowe 3 stopnia z parametrem.
Byłbyś tak miły i nie zmieniał wspołczynników tego wielomianu?
dla tego który jest obecnie dostajesz taki warunek:
\(\displaystyle{ a=b\left( \frac{1}{2}- \frac{ \sqrt{3} }{2} \right) +3 \sqrt{3} -15}\)
Jeśli \(\displaystyle{ b}\) przebiega liczby całkowite, to \(\displaystyle{ a}\) będzie całkowite tylko wtedy gdy zredukuje się część z pierwiastkami, to jest możliwe jedynie gdy \(\displaystyle{ b=6}\) i otrzymujemy wtedy \(\displaystyle{ a=-12}\)
dla tego który jest obecnie dostajesz taki warunek:
\(\displaystyle{ a=b\left( \frac{1}{2}- \frac{ \sqrt{3} }{2} \right) +3 \sqrt{3} -15}\)
Jeśli \(\displaystyle{ b}\) przebiega liczby całkowite, to \(\displaystyle{ a}\) będzie całkowite tylko wtedy gdy zredukuje się część z pierwiastkami, to jest możliwe jedynie gdy \(\displaystyle{ b=6}\) i otrzymujemy wtedy \(\displaystyle{ a=-12}\)
Równanie wielomianowe 3 stopnia z parametrem.
No tak rzeczywiście, że też ja sam na to nie wpadłem. Dziękuję za pomoc.
P.S.. Zmiana współczynnika wynikała ze złego przepisania przykładu.
P.S.. Zmiana współczynnika wynikała ze złego przepisania przykładu.