Metoda grupowania wyrazow-rozkład na czynniki
Metoda grupowania wyrazow-rozkład na czynniki
Jak rozłożyc na czynniki taki wielomian za pomocą metody grupowania wyrazów \(\displaystyle{ x ^{3}-3x-2}\)
Metoda grupowania wyrazow-rozkład na czynniki
Dalej nie wiem..
Wyłączenie przez nawias nic mi nie pomogło
Wyłączenie przez nawias nic mi nie pomogło
Metoda grupowania wyrazow-rozkład na czynniki
\(\displaystyle{ x(x ^{2}-1) -2(x+1) =x(x-1)(x+1)-2(x+1)=(x+1)\left[ x(x-1)-2\right]}\)
Metoda grupowania wyrazow-rozkład na czynniki
A mogę to jeszcze tak zapisac: \(\displaystyle{ (x+1)(x+1)(x-2)= (x+1)^{2}(x-2)}\) ?
Metoda grupowania wyrazow-rozkład na czynniki
ok, dla \(\displaystyle{ x ^{4} +x ^{3} -3x ^{2} -4x-4}\) ?
Metoda grupowania wyrazow-rozkład na czynniki
Bo jest takie zadanie:
Reszta z dzielenie wielomianu W(x) prez wielomian\(\displaystyle{ P(x)= x ^{4} +x ^{3}-3x ^{2} -4x-4}\) jest wielomianem\(\displaystyle{ R(x)=x ^{3} -5x+1}\). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ F(x)=x ^{2}-4}\)
\(\displaystyle{ W(x)=I(x)\cdot P(x)+R(x)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot (x-2)(x+2)+B(x)}\)
czyli:
\(\displaystyle{ W(2)=B(2)}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=B(-2)}\)
i teraz podstawic 2 i -2 do wielomianu P(x)
?
no np.\(\displaystyle{ x ^{4} +x ^{3}-x ^{2}-2x ^{2} -4x-4}\)
I nie bardzo wiem, co dalej
Reszta z dzielenie wielomianu W(x) prez wielomian\(\displaystyle{ P(x)= x ^{4} +x ^{3}-3x ^{2} -4x-4}\) jest wielomianem\(\displaystyle{ R(x)=x ^{3} -5x+1}\). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ F(x)=x ^{2}-4}\)
\(\displaystyle{ W(x)=I(x)\cdot P(x)+R(x)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot (x-2)(x+2)+B(x)}\)
czyli:
\(\displaystyle{ W(2)=B(2)}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=B(-2)}\)
i teraz podstawic 2 i -2 do wielomianu P(x)
?
no np.\(\displaystyle{ x ^{4} +x ^{3}-x ^{2}-2x ^{2} -4x-4}\)
I nie bardzo wiem, co dalej