wielomiany nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
matemaniak508
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 15 gru 2011, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: M-ce
Podziękował: 6 razy

wielomiany nierówność

Post autor: matemaniak508 »

Zadanie pochodzi z pewnego zbioru matematycznego "Matematyka" E. Śmietany . Znajduje się w nim odpowiedź. (jednak wg. mnie jest ona zła chociaż zawsze mogę sie mylić)

ZADANIE 152.
Wykazać, że dla każdego x prawdziwa jest nierówność
\(\displaystyle{ x^{12} - x^{9} + x^{4} - x^{1} +1>0}\)

Odpowiedź zawarta w zbiorze:
Układamy wielomian równoważny \(\displaystyle{ w(x)=x(x-1)( x^{2} +x+1)( x^{8} +1)}\).
Jeżeli \(\displaystyle{ x<\le1}\),TO \(\displaystyle{ w(x)}\)jest dodatni.Również dla \(\displaystyle{ x>0}\) nierówność jest prawdziwa.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, o 16:43 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

wielomiany nierówność

Post autor: kamil13151 »

Tylko, że \(\displaystyle{ x^{12}-x^9+x^4-x+1 \neq x(x-1)( x^{2} +x+1)( x^{8} +1)}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

wielomiany nierówność

Post autor: anna_ »

Zgubili \(\displaystyle{ 1}\). Powinno być:
\(\displaystyle{ x^{12} - x^{9} + x^{4} - x^{1} +1=x(x-1)( x^{2} +x+1)( x^{8} +1)+1}\)
matemaniak508
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 15 gru 2011, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: M-ce
Podziękował: 6 razy

wielomiany nierówność

Post autor: matemaniak508 »

No tak... Rzecz jednak w tym, że ten "równoważny wielomian" ma miejsca zerowe a my nie jesteśmy w stanie obliczyć najmniejszej jego wartości...(która powinna być większa od -1)
Celem tego tematu jest też dowód tej nierówność i a nie tylko stwierdzenie pomyłki...
(dziękuje za udział w dyskusji i jednocześnie porszę w dalszym ciągu o pomoc)
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

wielomiany nierówność

Post autor: kamil13151 »

"równoważny wielomian" ma miejsca zerowe
Nieprawda. Po prostu w odpowiedzi jedynki na końcu zapomnieli napisać, reszta jest ok, zapodaję inny sposób.


Dla liczb niedodatnich nierówność jest oczywista.

Dla \(\displaystyle{ x \ge 1}\) również, gdy mamy w postaci:
\(\displaystyle{ x^9(x^3-1)+x(x^3-1)+1>0}\)

Zostało udowodnić w \(\displaystyle{ x \in (0;1)}\). Korzystamy z AM-GM i widzimy, że: \(\displaystyle{ \frac{x^{12}+x^4}{2} \ge x^8 \Leftrightarrow x^{12}+x^4 \ge x^8+x^8}\). Nie problem jest zauważyć, że \(\displaystyle{ x^8 > x^9}\) w przedziale którym rozpatrujemy, również \(\displaystyle{ 1>x}\) oraz \(\displaystyle{ x^8>0}\), dodając mamy: \(\displaystyle{ x^8+x^8+1>x^9+x}\). Cofamy się do AM-GM i dodajemy obustronnie po jedynce: \(\displaystyle{ x^{12}+x^4+1 \ge x^8+x^8+1}\), więc mamy: \(\displaystyle{ x^{12}+x^4+1>x^9+x}\), c.n.d.

W \(\displaystyle{ x \in (0;1)}\) można również tak: \(\displaystyle{ x^{12}+x^4(1-x^5)+1-x>0}\), co jest oczywiste.
matemaniak508
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 15 gru 2011, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: M-ce
Podziękował: 6 razy

wielomiany nierówność

Post autor: matemaniak508 »

Temat uważam za zamknięty choć nurtują mnie jeszcze 2 rzeczy nie do końca ściśle związane z tematem jednak myślę istotne dla dalszej edukacji

1 Co oznacza AM-GM?
2 Skąd wiemy że każdy wielomian da się rozłożyć na czynniki które są wielomianami st. nie większego niż 2 (a skoro mamy taką pewność to dlaczego istnieje tak bardzo skomplikowany dowód na to że każdy wielomian stopnia nieparzystego ma co najmniej jeden pierwiastek)
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

wielomiany nierówność

Post autor: Psiaczek »

matemaniak508 pisze: 1 Co oznacza AM-GM?
to taki żargon młodych matematyków - oznacza to "nierówność pomiędzy średnią arytmetyczną a geometryczną"
2 Skąd wiemy że każdy wielomian da się rozłożyć na czynniki które są wielomianami st. nie większego niż 2
"Zasadnicze twierdzenie algebry" plus pewne własności liczb zespolonych.

(a skoro mamy taką pewność to dlaczego istnieje tak bardzo skomplikowany dowód na to że każdy wielomian stopnia nieparzystego ma co najmniej jeden pierwiastek)
Naprawdę uważasz że ten dowód jest skomplikowany? Może kiedyś przeanalizujesz dowód twierdzenia o którym mowa w punkcie 2, to będziesz mógł porównać.
ODPOWIEDZ