Równość wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Kiciolda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 lis 2009, o 18:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy

Równość wielomianów

Post autor: Kiciolda »

Dla jakich wartości a i b (jeśli takie istnieją) wielomiany W(x) i G(x) są równe?
\(\displaystyle{ W(x) = x^{4} - 3a x^{3} + x - 5}\)
\(\displaystyle{ G(x) = b x^{4} + 9 x^{3} + bx - a - 2}\)

Na pierwszy rzut oka myślę, że b może być równe 0, bo nie ma go w pierwszym wielomianie - nie wiem czy dobrze kombinuję...

Dla pierwszego wielomianu pod x wstawiłam 1 i wyszło mi, że \(\displaystyle{ a=-1}\)

Podstawiłam to zamiast \(\displaystyle{ a}\) do drugiego równania i i nic mi się nie zgadza...

Może źle się do tego zabrałam - jeśli tak, to podpowiedzcie mi, proszę, jak będzie najlepiej to zrobić.

Próbowałam przerzucić drugie równanie na lewą stronę, do pierwszego i przyrównać do zera, ale coś mi nie wychodzi grupowanie wyrazów podobnych... - albo zapomniałam jak to się robi, albo nie da się ich pogrupować właściwie...

W końcu nie wiem jak mam się do tego zabrać, żeby dobrze policzyć.

Bardzo proszę o pomoc, bo mam jeszcze kilka zadań, których nie wiem jak ruszyć i o pomoc w ich rozwiązaniu też będę musiała prosić w odpowiednich działach i tematach.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równość wielomianów

Post autor: cosinus90 »

Po prostu porównaj współczynniki przy odpowiednich potęgach - ilość \(\displaystyle{ x^4}\) w jednym wielomanie musi być taka sama jak w drugim wielomianie, itd.
Kiciolda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 lis 2009, o 18:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy

Równość wielomianów

Post autor: Kiciolda »

Nie wiem czy to rozumiem...
Czy chodzi o to: przy wielomianie stopnia 4 jest b i dla b jest 1, przy wielomianie stopnia 3 jest a, więc dla a mam wziąć -3 czy 3 (a może 9)? Czy może trzeba jeszcze inaczej, np. -3+9 lub 3+9? Przy drugim b (stopnia 1) wygląda, że też jest 1.

W książce, którą mam, nie ma żadnych podobnych zadań...
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równość wielomianów

Post autor: cosinus90 »

No tak, \(\displaystyle{ b = 1}\).
W pierwszym wielomianie \(\displaystyle{ x^{2}}\) jest \(\displaystyle{ -3a}\), a w drugim \(\displaystyle{ 9}\). Przyrównaj to do siebie, bowiem musi być ich tyle samo.
Kiciolda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 lis 2009, o 18:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy

Równość wielomianów

Post autor: Kiciolda »

Co to znaczy "przyrównaj je do siebie"? - nie wiem o co chodzi w przypadku wielomianów... W przypadku dwóch np. funkcji, postawiłabym znak równości i policzyła, czy się zgadza, ale tutaj, nie wiem...

Nie jestem dobra z matmy i chciałabym to zrozumieć, a nie tylko zaliczyć na dopuszczający...
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, o 17:47 przez Kiciolda, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równość wielomianów

Post autor: cosinus90 »

Przyrównaj oznacza "postaw znak równości pomiędzy nimi". Przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem w poprzednim poście.
Kiciolda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 lis 2009, o 18:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy

Równość wielomianów

Post autor: Kiciolda »

OK, już chyba wiem... Siedzę nad matmą od poniedziałku i rozwiązuję zadania z wielu dziedzin, więc czasem mam problemy ze zrozumieniem tego co czytam - chyba jestem po prostu przemęczona... a z wielomianami nie miałam prawie wcale do czynienia wcześniej, więc się ich uczę.

Czyli będzie tak:

\(\displaystyle{ -3a = 9}\)
\(\displaystyle{ a = 9 /: (-3)}\)
\(\displaystyle{ a = -3}\)

Sprawdziłam - wszystko się zgadza Wielomiany są równe dla wyznaczonych wartości a i b.

Dziękuje za pomoc i rozjaśnienie w głowie
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równość wielomianów

Post autor: cosinus90 »

Wynik poprawny.
ODPOWIEDZ