Wykaż, że dla \(\displaystyle{ n \in \mathbb N_{+}}\) wielomian \(\displaystyle{ (x-2) ^{2n} + (x-1) ^{n} - 1}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ (x-1)(x-2)}\).
Próbowałam to policzyć wzorami Bezout'a ale te potęgi \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ 2n}\) mnie okropnie przeraziły i nic z tego nie wyszło Proszę o pomoc..
wrazie coś.. GG:4480299
Podzielność wielomianu
Podzielność wielomianu
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, o 19:58 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Podzielność wielomianu
Ale co cię przeraziło?Oznaczasz \(\displaystyle{ W(x)=(x-2) ^{2n} + (x-1) ^{n} - 1}\)
i zauważasz ,że
\(\displaystyle{ W(1)=(-1)^{2n}+0^n-1=1+0-1=0}\)
\(\displaystyle{ W(2)=0^{2n}+1^n-1=0+1-1=0}\)
i zauważasz ,że
\(\displaystyle{ W(1)=(-1)^{2n}+0^n-1=1+0-1=0}\)
\(\displaystyle{ W(2)=0^{2n}+1^n-1=0+1-1=0}\)
Podzielność wielomianu
no ale to jest podstawka.. a gdzie w tym teoria i logiczne uzasadnienie? wydawało mi sie ze tyle to za malo...
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Podzielność wielomianu
Teraz napisz taką tożsamość wynikającą z definicji dzielenia wielomianów z resztą:
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)(x-1)(x-2)+(ax+b)}\)
wstawiając do niej kolejno \(\displaystyle{ x=1,x=2}\) otrzymujesz układ równań
\(\displaystyle{ W(1)=a+b,W(2)=2a+b}\)
czyli \(\displaystyle{ 0=a+b,0=2a+b}\)
rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ a=0,b=0}\) czyli podzielił się bez reszty.
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)(x-1)(x-2)+(ax+b)}\)
wstawiając do niej kolejno \(\displaystyle{ x=1,x=2}\) otrzymujesz układ równań
\(\displaystyle{ W(1)=a+b,W(2)=2a+b}\)
czyli \(\displaystyle{ 0=a+b,0=2a+b}\)
rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ a=0,b=0}\) czyli podzielił się bez reszty.