a i b wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

a i b wielomianu

Post autor: Warlok20 »

Dane są wielomiany \(\displaystyle{ W(x)=(ax-2)(x+2) ^{2}}\) , \(\displaystyle{ F(x)=(2x+b)(x ^{2}+3)}\) oraz
\(\displaystyle{ H(x)=5x ^{3}+11x ^{2}+10x-5}\). Dla jakich wartości parametrów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) wielomian \(\displaystyle{ W(x)+F(x)-H(x)}\) jest wielomianem zerowym no i tak... wyliczenia przeprowadziłem i wyszły mi takie równania
\(\displaystyle{ a-3=0}\)
\(\displaystyle{ 2a-13+b=0}\)
\(\displaystyle{ 4a-8=0}\)
\(\displaystyle{ 3b-3=0}\)

Wyniki pierwszego i ostatniego zgadzają się z odpowiedzią lecz 2 i 3 nie... czy może tak powinno być?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

a i b wielomianu

Post autor: mmoonniiaa »

Powinieneś otrzymać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-3=0 \\ 4a-13+b=0 \\ 4a-12=0 \\ 3b-3=0 \end{cases}}\)
Gdzieś musiałeś zrobić błąd w wymnażaniu.
ODPOWIEDZ