Potrzenuje na jutro rozwiązać te zadania a nie potrafię, bardzo proszę Was o pomoc.
1. Wiedząc że suma pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=(x^2 -4)(x+5)(x-m)}\) jest rowna 0. obliczyć m
2. Przedstaw wyrażenie w najprostszej postci \(\displaystyle{ W(x)= \frac{x^3-8}{x^4-16}}\)
3. Student odklada co miesiac pewna sume pieniedzy. W sumie ma juz 720zl odkladajac co miesiac 40zl wiecej te sama kwote zbieralby w czasie o 3 miesiace krotszym. oblicz miesięczna kwote i przez ile miesiecy student odkladal pieniadze
Kilka zadań z wilomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Kilka zadań z wilomianów
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2 -4)(x+5)(x-m)=(x-2)(x+2)(x+5)(x-m)}\)/ Pierwiastki to \(\displaystyle{ 2,-2,-5,m}\). Ich suma ma być równa zeru, a więc ...
\(\displaystyle{ x^3-8=(x-2)(...........)}\) - wzór skróconego mnożenia
\(\displaystyle{ x^4-16=(x^2-4)(x^2+4)=(x-2)(x+2)(x^+4)}\)
no i teraz skróć co się da.
\(\displaystyle{ x}\) kwota którą odkłada, \(\displaystyle{ n}\)- liczba miesięcy
masz układ równań
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{c}
n\cdot x=720\\ (n-3)(x+40)=720\end{array}\right.}\)
\(\displaystyle{ x^3-8=(x-2)(...........)}\) - wzór skróconego mnożenia
\(\displaystyle{ x^4-16=(x^2-4)(x^2+4)=(x-2)(x+2)(x^+4)}\)
no i teraz skróć co się da.
\(\displaystyle{ x}\) kwota którą odkłada, \(\displaystyle{ n}\)- liczba miesięcy
masz układ równań
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{c}
n\cdot x=720\\ (n-3)(x+40)=720\end{array}\right.}\)