a). \(\displaystyle{ w(x)=2x ^{3} -9x ^{2} +27}\)
b). \(\displaystyle{ w(x)=x ^{4} + 2x ^{3} -14x ^{2} +2x-15}\)
Wielomiany. Rozłożyć na czynniki.
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 13 gru 2011, o 14:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 29 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 13 gru 2011, o 14:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 29 razy
Wielomiany. Rozłożyć na czynniki.
Mogłabyś wyjaśnić po kolei, jak należy wykonać to zadanie, by dojść do Twojego wniosku?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Wielomiany. Rozłożyć na czynniki.
mała sztuczka: zauważyć takie coś:strawberry92 pisze: b). \(\displaystyle{ w(x)=x ^{4} + 2x ^{3} -14x ^{2} +2x-15}\)
\(\displaystyle{ x ^{4} + 2x ^{3} -14x ^{2} +2x-15=x ^{4} + 2x ^{3} -15x ^{2}+x^2 +2x-15=x^2(x^2+2x-15)+(x^2+2x-15)=(x^2+2x-15)(x^2+1)}\)
a trójmian łatwo już rozłożyć; \(\displaystyle{ x^2+2x-15=(x+5)(x-3)}\)