Równanie z pierwiastkami

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Subzero88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 1 wrz 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnobród
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie z pierwiastkami

Post autor: Subzero88 »

Wiadomo, że \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, x_{3}}\) są pierwiastkami równania \(\displaystyle{ x^{3}-x^{2}-1=0}\) ułóż równanie, którego pierwiastkami są:\(\displaystyle{ y_{1}=x_{1}+x_{2}, y_{2}=x_{1}+x_{3}, y_{3}=x_{2}+x_{3}}\)
Wiem, że trzeba wykorzystać tutaj wzory Viete'a dla równania stopnia trzeciego, ale "gubię" się w obliczeniach. W kluczu odpowiedzi jest: \(\displaystyle{ y^{3}-2y^{2}+y+1=0}\)
ODPOWIEDZ