Równanie z parametrem.
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 4 razy
Równanie z parametrem.
Treść: dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) pierwiastki \(\displaystyle{ x _{1}; x _{2}; x _{3}}\) równania \(\displaystyle{ x^{3}-9x^{2}+ax-15=0}\) spełniają warunki: \(\displaystyle{ x_{2}=x_{1}+2 \ i \ x_{3}=x_{1}+4}\)? Znajdź wszystkie pierwiastki tego równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 28 lis 2009, o 21:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeczpospolita Polska
- Pomógł: 2 razy
Równanie z parametrem.
Wielomian trzeciego stopnia można przedstawić w postaci:
\(\displaystyle{ a(x- x_{1})(x- x_{2})(x- x_{3})}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest współczynnikiem przy najwyższej potędze (w tym wypadku przy 3).
Spróbuj, korzystając z danych założeń, zapisać ten wielomian.
\(\displaystyle{ a(x- x_{1})(x- x_{2})(x- x_{3})}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest współczynnikiem przy najwyższej potędze (w tym wypadku przy 3).
Spróbuj, korzystając z danych założeń, zapisać ten wielomian.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Równanie z parametrem.
rozpisz \(\displaystyle{ (x-x _{1})(x-x _{2})(x- {x}_3)= x^3-9x^2+ax-15}\)
przyrównaj współczynniki przy\(\displaystyle{ x^2}\) otrzymasz równanie:
\(\displaystyle{ x _{1}+x _{2} +x _{3} =9}\)
\(\displaystyle{ 3x _{1}+6=9}\)
\(\displaystyle{ x _{1}=1}\)
wstawiając\(\displaystyle{ x=1}\)do wielomianu i przyrównując go do zera, otrzymasz \(\displaystyle{ a=23}\)
dalej już łatwo , pozostałe pierwiastki to \(\displaystyle{ 3,5}\)
przyrównaj współczynniki przy\(\displaystyle{ x^2}\) otrzymasz równanie:
\(\displaystyle{ x _{1}+x _{2} +x _{3} =9}\)
\(\displaystyle{ 3x _{1}+6=9}\)
\(\displaystyle{ x _{1}=1}\)
wstawiając\(\displaystyle{ x=1}\)do wielomianu i przyrównując go do zera, otrzymasz \(\displaystyle{ a=23}\)
dalej już łatwo , pozostałe pierwiastki to \(\displaystyle{ 3,5}\)