Wielomiany, wyznacz wartość parametru m
Wielomiany, wyznacz wartość parametru m
Dany jest wielomian W (x) = (x−5) (x+m−6) (x−m+3). Wyznacz taką wartość parametru m, dla której iloczyn pierwiastków tego wielomianu jest największy, i oblicz ten największy iloczyn.
Mógłby któs pomóc roziązać te zadanie?
Mógłby któs pomóc roziązać te zadanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wielomiany, wyznacz wartość parametru m
Wyznacz miejsca zerowe wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) i rozpatrz potem funkcję \(\displaystyle{ f(m)=x_1x_2x_3}\) gdzie \(\displaystyle{ x_1,x_2,x_3}\) są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wielomiany, wyznacz wartość parametru m
Rozpatrz funkcję \(\displaystyle{ f(m)=5(-m+6)(m-3)}\). Kiedy osiąga największą wartość?
Wielomiany, wyznacz wartość parametru m
Wyszła mi taka oto funkcja: f(m)= \(\displaystyle{ -m^{2}}\) +15m-18
pierwiastek z delty z tego to \(\displaystyle{ \sqrt{153}}\)
\(\displaystyle{ \frac{c}{a}}\) = \(\displaystyle{ \frac{-18}{-m}}\)
co dalej?
pierwiastek z delty z tego to \(\displaystyle{ \sqrt{153}}\)
\(\displaystyle{ \frac{c}{a}}\) = \(\displaystyle{ \frac{-18}{-m}}\)
co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wielomiany, wyznacz wartość parametru m
Źle wymnożyłeś tę funkcję. Nie trzeba wyznaczać pierwiastków.Kiedy osiąga największą wartość?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wielomiany, wyznacz wartość parametru m
Dalej źle, środkowy wyraz popraw.
Domyślam się, że nie wiesz kiedy funkcja kwadratowa osiąga największą wartość?
Także, w tym przypadku mamy funkcję skierowaną ramionami do dołu (współczynnik kierunkowy jest ujemny), dlatego największą swoją wartość osiągnie w wierzchołku. Liczysz.
Domyślam się, że nie wiesz kiedy funkcja kwadratowa osiąga największą wartość?
Także, w tym przypadku mamy funkcję skierowaną ramionami do dołu (współczynnik kierunkowy jest ujemny), dlatego największą swoją wartość osiągnie w wierzchołku. Liczysz.