Mam problem z rozwiązaniem równania
\(\displaystyle{ \frac{x - 5}{25 - x^{2} }= 0}\)
Najpierw obliczam dziedzinę i wychodzi D = R {-5,5}
Potem górę przyrównuję do zera i wychodzi, że x nie równa się 5, jednak jest to zły wynik, prosze o pomoc
Drugi przykład to \(\displaystyle{ 2x + 1 = 2 - \sqrt{3x}}\)
Czy rozwiązaniem tego równania będzie \(\displaystyle{ x = \frac{1}{2 + \sqrt{3} }}\)
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 8 gru 2011, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż równanie
Pierwsze równanie nie ma rozwiązań, bo przyrównując licznik do zera, otrzymujemy \(\displaystyle{ x=5}\), ale 5 nie należy do dziedziny: \(\displaystyle{ 5 \notin D=R \setminus \left\{ -5;5\right\}}\).
W drugim przykładzie dobrze rozwiązałeś, jeśli x nie jest pod pierwiastkiem: \(\displaystyle{ 2x + 1 = 2 - \sqrt{3}{\color{red}x}}\)
W drugim przykładzie dobrze rozwiązałeś, jeśli x nie jest pod pierwiastkiem: \(\displaystyle{ 2x + 1 = 2 - \sqrt{3}{\color{red}x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 8 gru 2011, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań