"Prosta funkcja" :P
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
"Prosta funkcja" :P
krok pierwszy :podstawiamy \(\displaystyle{ x=y- \frac{1}{3}}\)
otrzymujemy \(\displaystyle{ y^3-y^2+ \frac{1}{3}y- \frac{1}{27}+y^2- \frac{2}{3}y+ \frac{1}{9}+1=0}\)
po redukcji \(\displaystyle{ y^3- \frac{1}{3}y+ \frac{29}{27}=0}\)
otrzymaliśmy równanie gdzie nie występuje druga potęga.
otrzymujemy \(\displaystyle{ y^3-y^2+ \frac{1}{3}y- \frac{1}{27}+y^2- \frac{2}{3}y+ \frac{1}{9}+1=0}\)
po redukcji \(\displaystyle{ y^3- \frac{1}{3}y+ \frac{29}{27}=0}\)
otrzymaliśmy równanie gdzie nie występuje druga potęga.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
"Prosta funkcja" :P
W ogólnym przypadku równanie \(\displaystyle{ ax^3+bx^2+cx+d=0}\) dzielimy przez \(\displaystyle{ a}\), następnie podstawiamy \(\displaystyle{ x=y- \frac{b}{3a}}\)major37 pisze:Dlaczego \(\displaystyle{ - \frac{1}{3}}\) ? Może być inna liczba ?
krok drugi otrzymaliśmy równanie typu \(\displaystyle{ y^3+py+q=0}\) .
Jedną z metod jest teraz zrobić podstawienie: \(\displaystyle{ y=s- \frac{p}{3s}}\)
w naszym przypadku będzie to :\(\displaystyle{ y=s+ \frac{1}{9s}}\)
po przekształceniach otrzymamy:
\(\displaystyle{ s^3+ \frac{1}{729s^3}+ \frac{29}{27} =0}\)
oznaczając \(\displaystyle{ z=s^3}\) mamy \(\displaystyle{ z+ \frac{1}{729z}+ \frac{29}{27}=0}\)
mnożąc stronami przez \(\displaystyle{ z}\) otrzymamy:
\(\displaystyle{ z^2+ \frac{29}{27}z+ \frac{1}{729} =0}\)
otrzymane równanie kwadratowe nazywa się REZOLWENTĄ bądź RÓWNANIEM ROZWIĄZUJACYM.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
"Prosta funkcja" :P
Można też użyć podstawienia \(\displaystyle{ y=u+v}\) zamiast \(\displaystyle{ y=s- \frac{p}{3s}}\)
nie trzeba wtedy pamiętać o zerowych pierwiaskach
Po podstawieniu \(\displaystyle{ y=u+v}\) dostajemy równanie które
przekształcamy w układ równań przypominający wzory Viete dla równania kwadratowego
nie trzeba wtedy pamiętać o zerowych pierwiaskach
Po podstawieniu \(\displaystyle{ y=u+v}\) dostajemy równanie które
przekształcamy w układ równań przypominający wzory Viete dla równania kwadratowego