rozłóż wielomian W na czynniki
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
rozłóż wielomian W na czynniki
Stosując metodę wyłączania wspólnego czynnika, rozłóż wielomian W na czynniki.
1. \(\displaystyle{ W(x)=(4x ^{2} -9)(x+1)+3(2x+3)}\)
2. \(\displaystyle{ W(x)=(5-3x)(x+4)+(3x-5)(2x-3)-25+9x ^{2}}\)
3. \(\displaystyle{ W(x)=5(x ^{2} -4)-(x-2) ^{2}}\)
1. \(\displaystyle{ W(x)=(4x ^{2} -9)(x+1)+3(2x+3)}\)
2. \(\displaystyle{ W(x)=(5-3x)(x+4)+(3x-5)(2x-3)-25+9x ^{2}}\)
3. \(\displaystyle{ W(x)=5(x ^{2} -4)-(x-2) ^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Za 7 górami za 7 lasami
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 19 razy
rozłóż wielomian W na czynniki
\(\displaystyle{ W(x)=(4x ^{2} -9)(x+1)+3(2x+3)=\\4x ^{3} +4x ^{2}-9x-9+6x+9=\\4x ^{3} +4x ^{2}-3x=\\x(4x ^{2} +4x-3)\\}\)
\(\displaystyle{ W(x)=5(x ^{2} -4)-(x-2) ^{2}=\\5(x-2)(x+2)-(x-2)(x-2)=\\(x-2)\left\{ 5(x+2)-(x-2)\right\}=\\(x-2)\left\{ 5x+10-x+2\right\}=\\(x-2)(4x+12) \\}\)
Nie mam pomysłu jak 2 będzie.
\(\displaystyle{ W(x)=5(x ^{2} -4)-(x-2) ^{2}=\\5(x-2)(x+2)-(x-2)(x-2)=\\(x-2)\left\{ 5(x+2)-(x-2)\right\}=\\(x-2)\left\{ 5x+10-x+2\right\}=\\(x-2)(4x+12) \\}\)
Nie mam pomysłu jak 2 będzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 4 gru 2011, o 12:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
rozłóż wielomian W na czynniki
Drugi będzie tak:
\(\displaystyle{ W(x)=(5-3x)(x+4)+(3x-5)(2x-3)-25+9x^{2}\\
W(x)=-(3x-5)(x+4)+(3x-5)(2x-3)+(3x-5)(3x+5)\\
W(x)=(3x-5)(-x-4+2x-3+3x+5)\\
W(x)=(3x-5)(4x-2)\\
W(x)=2(3x-5)(2x-1)}\)
W przejściu z pierwszej do drugiej linijki wykorzystałem wzór na różnicę kwadratów.
\(\displaystyle{ W(x)=(5-3x)(x+4)+(3x-5)(2x-3)-25+9x^{2}\\
W(x)=-(3x-5)(x+4)+(3x-5)(2x-3)+(3x-5)(3x+5)\\
W(x)=(3x-5)(-x-4+2x-3+3x+5)\\
W(x)=(3x-5)(4x-2)\\
W(x)=2(3x-5)(2x-1)}\)
W przejściu z pierwszej do drugiej linijki wykorzystałem wzór na różnicę kwadratów.
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
rozłóż wielomian W na czynniki
Tak, wiem, bo już z 5 razy liczyłem to. Więc jest jakiś błąd. A pomożesz mi w tych przykładach?
Wstosując wzory skróconego mnożenia rozłóż wielomian na czynniki:
1. \(\displaystyle{ W(x)=x ^{4} -10x ^{2} +25}\)
Stosując metodę wyłacznia wspolnego czynnika rozłóz wielomian:
2. \(\displaystyle{ W(x)=3(x ^{3} -1)-2(x-1) ^{3}}\)
3. \(\displaystyle{ W(x)=x ^{5} -3x ^{3} -4x}\)
Wstosując wzory skróconego mnożenia rozłóż wielomian na czynniki:
1. \(\displaystyle{ W(x)=x ^{4} -10x ^{2} +25}\)
Stosując metodę wyłacznia wspolnego czynnika rozłóz wielomian:
2. \(\displaystyle{ W(x)=3(x ^{3} -1)-2(x-1) ^{3}}\)
3. \(\displaystyle{ W(x)=x ^{5} -3x ^{3} -4x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
rozłóż wielomian W na czynniki
1. \(\displaystyle{ W(x)=x ^{4} -10x ^{2} +25=(x^2-5)^2}\)
2.
\(\displaystyle{ W(x)=3(x ^{3} -1)-2(x-1) ^{3}=3(x-1)(x^2+x+1)-2(x-1) ^{3}=\\(x-1)\left[3((x^2+x+1)) -2\right]=(x-1)\left[3x^2+3x+3-2(x-1)^2 \right] =...}\)
3.
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{5} -3x ^{3} -4x=x(x ^4 -3x^2 -4)=x(x ^4 -1-3x^2 -3)=x\left[(x ^4 -1) -(3x^2+3)\right]=x\left[(x ^2+1)(x^2-1) -3(x^2+1)\right]=x(x ^2+1)( x^2-1-3)=...}\)
2.
\(\displaystyle{ W(x)=3(x ^{3} -1)-2(x-1) ^{3}=3(x-1)(x^2+x+1)-2(x-1) ^{3}=\\(x-1)\left[3((x^2+x+1)) -2\right]=(x-1)\left[3x^2+3x+3-2(x-1)^2 \right] =...}\)
3.
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{5} -3x ^{3} -4x=x(x ^4 -3x^2 -4)=x(x ^4 -1-3x^2 -3)=x\left[(x ^4 -1) -(3x^2+3)\right]=x\left[(x ^2+1)(x^2-1) -3(x^2+1)\right]=x(x ^2+1)( x^2-1-3)=...}\)