rozwiąż równanie w(w(x))

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Master302
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 7 gru 2010, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MŁPK
Podziękował: 29 razy

rozwiąż równanie w(w(x))

Post autor: Master302 »

Proszę o pomoc:
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ w(w(x))=0}\), jeśli:
a) \(\displaystyle{ w(x)=x^2+x}\)

b) \(\displaystyle{ w(x)=x^2-2}\)

dochodzę do wyrażenia, np. w a: \(\displaystyle{ W(x^2+x)=0}\) i nie wiem co dalej z tymi zrobić ;/
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

rozwiąż równanie w(w(x))

Post autor: aalmond »

za \(\displaystyle{ x}\) podstaw \(\displaystyle{ x^2+x}\)
ODPOWIEDZ