Reszta z dzielenia wielomianu...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
magdabp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 29 razy

Reszta z dzielenia wielomianu...

Post autor: magdabp »

Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{3} - 4x^{2} +ax +b}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x+2}\) jest równa 5, a jego reszta z dzielenia jest podzielna przez dwumian \(\displaystyle{ x-1}\) jest równa 3. Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W przez dwumian \(\displaystyle{ x+1}\)
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Reszta z dzielenia wielomianu...

Post autor: kolanko »

Obliczasz tak:
W(-2)=5
W(1)=3

Obliczasz z tego ukladu rownan a i b potem dzielisz hornerem czy normalnie i wychodzi reszta przez x+1
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Reszta z dzielenia wielomianu...

Post autor: Tristan »

Po pierwsze, układ ten się bierzez z twierdzenia Bezouta. Z tego samego twierdzenia, po wyliczeniu współczynników a i b, możesz bez dzielenia policzyć tę resztę, ponieważ jest ona równa W(-1).
ODPOWIEDZ