z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

z parametrem

Post autor: primabalerina01 »

Wielomian \(\displaystyle{ W}\) zmiennej \(\displaystyle{ x}\) z parametrem \(\displaystyle{ m}\) jest dany wzorem \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}+mx-2m}\). Wyznacz wszytskie wartości parametrum, dla którcy wielomian \(\displaystyle{ W}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ x-m}\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2011, o 10:39 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

z parametrem

Post autor: silvaran »

\(\displaystyle{ W(x)}\) jest wielomianem trzeciego stopnia. Gdyby był podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ (x-m)}\) to można by go zapisać w postaci \(\displaystyle{ W(x)=(x-m)P(x)}\) gdzie naturalnie \(\displaystyle{ P(x)}\) byłby wielomianem drugiego stopnia. Skoro tak to ogólna postać \(\displaystyle{ P(x)=ax^2+bx+c}\). To teraz wymnożyć musisz \(\displaystyle{ (x-m)(ax^2+bx+c)}\) i porównać współczynniki przy odpowiednich potęgach \(\displaystyle{ x}\).
Ostatnio zmieniony 4 gru 2011, o 10:40 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawet proste wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

z parametrem

Post autor: ares41 »

Tylko po co ?

\(\displaystyle{ (x-m)|W(x) \Leftrightarrow W(m)=0}\)
ODPOWIEDZ