Równanie i jego rozwiązanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Równanie i jego rozwiązanie

Post autor: Pekinnn12 »

\(\displaystyle{ x ^{3} -\left( a ^{2} -a +7\right)x - \left( 3a ^{2}-3a-6 \right) =0}\)

rozwiaz rownanie jesli jednym z jego rozwiazan jest liczba -1
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Równanie i jego rozwiązanie

Post autor: anna_ »

Rozwiąż równanie, czy znajdź wartość parametru \(\displaystyle{ a}\)?
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Równanie i jego rozwiązanie

Post autor: Pekinnn12 »

raczej znajdz rozwiazanie równania czyli inne X
jednym z nich juz jest -1
ja to bym zrobil tak ze w miejsce x wstawil -1 obliczyl a potem mialbym wielomian i obliczyl reszte ale zle mi wychodzi , moglby ktos to zrobic?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie i jego rozwiązanie

Post autor: piasek101 »

Pokaż jak robisz.
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Równanie i jego rozwiązanie

Post autor: Pekinnn12 »

\(\displaystyle{ -1 - \left( a ^{2}-a+7 \right) -1-\left( 3a ^{2}-3a-6 \right) = 0}\)

no i wyliczam a i dalej to juz nie wiem cos jest zle juz tu ;p
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie i jego rozwiązanie

Post autor: piasek101 »

Pekinnn12 pisze:\(\displaystyle{ -1 - \left( a ^{2}-a+7 \right) -1-\left( 3a ^{2}-3a-6 \right) = 0}\)
Ma być

\(\displaystyle{ -1-(a^2-a+7)(-1)-(3a^2-3a-6)=0}\)
Pekinnn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 1 raz

Równanie i jego rozwiązanie

Post autor: Pekinnn12 »

i dalej jak
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie i jego rozwiązanie

Post autor: piasek101 »

Wykonać działania i rozwiązać kwadratowe (równanie).
ODPOWIEDZ