równania wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Niewiem123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 sty 2011, o 23:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 2 razy

równania wielomianowe

Post autor: Niewiem123 »

1.Wyznacz \(\displaystyle{ u(x) \cdot w(x)}\) jeśli:
\(\displaystyle{ a) u(x) = 2x ^{3} - x ^{2} ; w(x) = x ^{2} + 3x}\)
\(\displaystyle{ b) u(x) = 4x ^{5} - x ^{4} ; w(x) = \frac{1}{2}x ^{3} - 2x ^{2}}\)

i jeszcze rozwiąż równanie \(\displaystyle{ 3x ^{3} + 3x ^{2} - 2x = 0}\)
miodzio1988

równania wielomianowe

Post autor: miodzio1988 »

Mnoząc mnozysz kazdy wyraz przez kazdy. Problem jest zatem jaki?
Niewiem123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 sty 2011, o 23:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 2 razy

równania wielomianowe

Post autor: Niewiem123 »

czyli będzie tak?
a) \(\displaystyle{ (2x ^{3} - x ^{2}) \cdot (x ^{2} + 3x) = 2x ^{5} + 6x ^{4} - x ^{4} - 3x ^{3}}\)
b) \(\displaystyle{ (4x ^{5} - x ^{4}) \cdot ( \frac{1}{2}x ^{3} - 2x ^{2} ) = 2x ^{8} - 8x ^{7} - \frac{1}{2}x ^{7} + 2x ^{6}}\)

a w tym równaniu to nie wiem bo delta 33 wychodzi -- 1 gru 2011, o 16:53 --pomoże ktoś?
Dawid0290
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 31 gru 2009, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 6 razy

równania wielomianowe

Post autor: Dawid0290 »

Jaki problem że delta wynosi 33? \(\displaystyle{ \sqrt{delta}}\) podstaw do wzoru i masz rozwiązanie równania, gdyby delta była np 25 też miałbyś problem?
ODPOWIEDZ