Wielomian ma równo trzy miejsca zerowe gdy..

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ghagha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 29 sty 2007, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: G-dz
Podziękował: 3 razy

Wielomian ma równo trzy miejsca zerowe gdy..

Post autor: ghagha »

Wielomian \(\displaystyle{ x^{3}+3kx+2}\) ma dokładnie trzy miejsca zerowe wtedy i tylko wtedy, gdy:

a) k < -1
b) k < 0
c) -1 < k < 0
d) k > -1
e) k=zbiór pusty - czli że nie istnieje takie k

nauczyciel powiedział że niekoniecznie jedna odp jest poprawna, poza tym, jeżeli b) jest poprawna to i a) i c) są poprawne, ja już nie mam siły...
Ostatnio zmieniony 29 sty 2007, o 18:45 przez ghagha, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

Wielomian ma równo trzy miejsca zerowe gdy..

Post autor: przemk20 »

f'(x)=3x�+3k=3(x�+k)
dla k>0 jest 1 miejsce zerowe
gdy k1
-k�>1
k�<-1
k<-1
Ostatnio zmieniony 29 sty 2007, o 17:43 przez przemk20, łącznie zmieniany 1 raz.
ghagha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 29 sty 2007, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: G-dz
Podziękował: 3 razy

Wielomian ma równo trzy miejsca zerowe gdy..

Post autor: ghagha »

tylko że to wyklucza wszystkie odpowiedzi a to niemożliwe
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

Wielomian ma równo trzy miejsca zerowe gdy..

Post autor: przemk20 »

Znalazlem blad juz go poprawilem, teraz juz pasuje..
ghagha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 29 sty 2007, o 11:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: G-dz
Podziękował: 3 razy

Wielomian ma równo trzy miejsca zerowe gdy..

Post autor: ghagha »

no to jest teraz taka odp a)
dzięki wielkie!!!!!!!!!!!!!
ODPOWIEDZ