\(\displaystyle{ W(x) = x^{4} + 2x^{3} -x -2}\)
Dochodzę do momentu \(\displaystyle{ W(x) = (x+2)(x^{3}-1)}\)
Rozwiązanie to \(\displaystyle{ W(x)=(x+2)(x-1)(x^{2} + x + 1)}\)
Teraz moje pytanie, skąd wziął się trzeci nawias?
Rozłóż na czynniki wielomian metodą grupowania wyrazów
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Rozłóż na czynniki wielomian metodą grupowania wyrazów
albo korzystać ze wzoru \(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\)rumacz pisze:
Teraz moje pytanie, skąd wziął się trzeci nawias?
a jeśli nauczyciel upiera się że grupowaniem trzeba to dodajemy i odejmujemy to samo:
\(\displaystyle{ x^3-1=x^3+x^2+x-x^2-x-1=x(x^2+x+1)-(x^2+x+1)=(x^2+x+1)(x-1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 16 lis 2010, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Rozłóż na czynniki wielomian metodą grupowania wyrazów
A jak zrobić to ?
\(\displaystyle{ W(x)= x^{4} + 3x^{3} + 4x ^{2} -6x - 12}\)
\(\displaystyle{ W(x)= x^{4} + 3x^{3} + 4x ^{2} -6x - 12}\)
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Rozłóż na czynniki wielomian metodą grupowania wyrazów
\(\displaystyle{ x^{4} + 3x^{3} + 4x ^{2} -6x - 12=x^4+3x^3+6x^2-2x^2-6x-12=x^2(x^2+3x+6)-2(x^2+3x+6)=(x^2+3x+6)(x^2-2)=(x^2+3x+6)(x- \sqrt{2})(x+ \sqrt{2})}\)
trójmian w pierwszym nawiasie w liczbach rzeczywistych dalej się nie rozkłada
trójmian w pierwszym nawiasie w liczbach rzeczywistych dalej się nie rozkłada