Wielomian trzeciego stopnia \(\displaystyle{ W(x)}\)jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ x^{2}-2x-3}\).
Wartość wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) w punkcie \(\displaystyle{ 4}\) jest równa \(\displaystyle{ 60}\), a w punkcie \(\displaystyle{ 2}\) jest równa \(\displaystyle{ -12}\). Wyznacz wzór wielomianu W(x) i jego pierwiastki.
\(\displaystyle{ W(4)=60}\)
\(\displaystyle{ W(2)=-12}\)
\(\displaystyle{ W(x)= ax^{3}+bx ^{2}+cx+d}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-2x-3}\).
\(\displaystyle{ x_{1}=-1}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=3}\)
Co dalej ?
Wyznacz wzór wielomianu
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Wyznacz wzór wielomianu
Mamy
\(\displaystyle{ W\left( -1\right)=0\\
W\left( 2\right)=-12\\
W\left( 3\right)=0\\
W\left( 4\right)=60\\}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 64&16&4&1 \\ 27&9&3&1\\8&4&2&1\\-1&1&-1&1 \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} a \\ b\\c\\d \end{bmatrix}= \begin{bmatrix} 60 \\ 0\\-12\\0 \end{bmatrix}}\)
czyli wszystkie punkty potrzebne do interpolacji
Najprościej jest rozwiązać układ równań liniowych
ale można się pokusić o inną interpolacje np
Lagrange
\(\displaystyle{ W\left( -1\right)=0\\
W\left( 2\right)=-12\\
W\left( 3\right)=0\\
W\left( 4\right)=60\\}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 64&16&4&1 \\ 27&9&3&1\\8&4&2&1\\-1&1&-1&1 \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} a \\ b\\c\\d \end{bmatrix}= \begin{bmatrix} 60 \\ 0\\-12\\0 \end{bmatrix}}\)
czyli wszystkie punkty potrzebne do interpolacji
Najprościej jest rozwiązać układ równań liniowych
ale można się pokusić o inną interpolacje np
Lagrange
Ostatnio zmieniony 30 lis 2011, o 14:33 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Wyznacz wzór wielomianu
Wielomian jest postaci:
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-b)(x^{2}-2x-3)}\)
Teraz obliczasz następujący układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(4)=60 \\ W(2)=-12 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-b)(x^{2}-2x-3)}\)
Teraz obliczasz następujący układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(4)=60 \\ W(2)=-12 \end{cases}}\)