rozkłąd wielomianu na czynniki
rozkłąd wielomianu na czynniki
Witam, mam takie zadanie:
Rozłożyć na czynniki wielomian \(\displaystyle{ x^3+x^2+x-3}\) wiedząc że a=1 jest jego pierwiastkiem.
Moje rozwiązanie :
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2+2*x+3)}\)
Czy poprawne. Proszę o wszystkie opinie.
A co gdybym miała narysować taki wielomian??
Rozłożyć na czynniki wielomian \(\displaystyle{ x^3+x^2+x-3}\) wiedząc że a=1 jest jego pierwiastkiem.
Moje rozwiązanie :
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2+2*x+3)}\)
Czy poprawne. Proszę o wszystkie opinie.
A co gdybym miała narysować taki wielomian??
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, o 18:54 przez kopacz22, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 270
- Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 35 razy
rozkłąd wielomianu na czynniki
Źle. Po pierwsze to nie jest rozłożone na czynniki. A w ogóle to trzeba by zacząć od tego, że \(\displaystyle{ a=1}\) nie jest pierwiastkiem tego wielomianu. Jesteś pewna, że dobrze przepisałaś ten wielomian?
rozkłąd wielomianu na czynniki
tak pomyłka poprawiam już, powinno być minus 3, więc co w takiej sytuacji?MadJack pisze:Źle. Po pierwsze to nie jest rozłożone na czynniki. A w ogóle to trzeba by zacząć od tego, że \(\displaystyle{ a=1}\) nie jest pierwiastkiem tego wielomianu. Jesteś pewna, że dobrze przepisałaś ten wielomian?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6910
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
rozkłąd wielomianu na czynniki
\(\displaystyle{ W\left( 1\right)=0}\)
więc co robi ta szóstka
poza tym jeżeli jest niezerowa reszta to już nie jest rozkład
(w rozkładzie musisz mieć iloczyn a suma może się pojawić tylko w czynniku )
więc co robi ta szóstka
poza tym jeżeli jest niezerowa reszta to już nie jest rozkład
(w rozkładzie musisz mieć iloczyn a suma może się pojawić tylko w czynniku )
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, o 18:58 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
rozkłąd wielomianu na czynniki
tak, tam była pomyłka przy przepisywaniu, a czy teraz mam ok?mariuszm pisze:\(\displaystyle{ W\left( 1\right)=0}\)
więc co robi ta szóstka
rozkłąd wielomianu na czynniki
dla upewnienia chciałam zapytać, ponieważ mam znaleźć rozkład a wiem że a=1 jest pierwiastkiem więc mogę podzielić przez x-1, tak? Bo ja to zrobiłam po prostu wykonując dzielenie, czy muszę zastosować jakąś inną metodę rozkładu na czynniki?