Równania i nierownosci z wartoscia bezwzgledna
-
- Użytkownik
- Posty: 396
- Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 3 razy
Równania i nierownosci z wartoscia bezwzgledna
\(\displaystyle{ x ^{4} - 5x ^{2} \ge \left| x ^{2} - 5 \right| \\
\left| x ^{3} - 6x \right| \ge 5x ^{2}}\)
Pierwszy przyklad chciałem rozwiązać w czterech przedziałach tzn.
\(\displaystyle{ (-\infty ; \sqrt{5} > \ oraz ( \sqrt{5} ; + \infty ) \\
(- \infty ; - \sqrt{5}> oraz ( - \sqrt{5} ; + \infty)}\)
Proszę o pomoc
\left| x ^{3} - 6x \right| \ge 5x ^{2}}\)
Pierwszy przyklad chciałem rozwiązać w czterech przedziałach tzn.
\(\displaystyle{ (-\infty ; \sqrt{5} > \ oraz ( \sqrt{5} ; + \infty ) \\
(- \infty ; - \sqrt{5}> oraz ( - \sqrt{5} ; + \infty)}\)
Proszę o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równania i nierownosci z wartoscia bezwzgledna
trzy przedziały
\(\displaystyle{ (- \infty ;- \sqrt{5}]}\)
\(\displaystyle{ (- \sqrt{5} ; \sqrt{5}]}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{5};+ \infty)}\)
\(\displaystyle{ (- \infty ;- \sqrt{5}]}\)
\(\displaystyle{ (- \sqrt{5} ; \sqrt{5}]}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{5};+ \infty)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 396
- Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 3 razy
Równania i nierownosci z wartoscia bezwzgledna
a drugi przyklad ?
moglabys mi napisac tez jak opuscic te wartości w poszczegolnych przedzialach ? cos mi sie nie zgadza chyba..
moglabys mi napisac tez jak opuscic te wartości w poszczegolnych przedzialach ? cos mi sie nie zgadza chyba..
Ostatnio zmieniony 28 lis 2011, o 19:34 przez Przybysz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równania i nierownosci z wartoscia bezwzgledna
do drugiego-- dzisiaj, o 19:40 --
Napisz jak robisz, poszukam błędu.Przybysz pisze: moglabys mi napisac tez jak opuscic te wartości w poszczegolnych przedzialach ? cos mi sie nie zgadza chyba..
-
- Użytkownik
- Posty: 396
- Rejestracja: 13 sie 2010, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 3 razy
Równania i nierownosci z wartoscia bezwzgledna
\(\displaystyle{ (- \infty ;- \sqrt{5}]\\
x ^{4}-5x ^{2} +x ^{2} - 5 \ge 0 \\}\)
\(\displaystyle{ (- \sqrt{5} ; \sqrt{5}] \\
x ^{4} -5x ^{2} +x ^{2}+5 \ge 0 \\}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{5};+ \infty) \\
x ^{4}-5x ^{2}+x ^{2}-5 \ge 0}\)
x ^{4}-5x ^{2} +x ^{2} - 5 \ge 0 \\}\)
\(\displaystyle{ (- \sqrt{5} ; \sqrt{5}] \\
x ^{4} -5x ^{2} +x ^{2}+5 \ge 0 \\}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{5};+ \infty) \\
x ^{4}-5x ^{2}+x ^{2}-5 \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równania i nierownosci z wartoscia bezwzgledna
\(\displaystyle{ x ^{4} - 5x ^{2} \ge \left| x ^{2} - 5 \right|}\)
\(\displaystyle{ (- \infty ;- \sqrt{5}]\\
x ^{4} - 5x ^{2} \ge \left x ^{2} - 5}\)
\(\displaystyle{ (- \sqrt{5} ; \sqrt{5}] \\
x ^{4} - 5x ^{2} \ge -( x ^{2} - 5)}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{5};+ \infty)\\x ^{4} - 5x ^{2} \ge \left x ^{2} - 5}\)
\(\displaystyle{ (- \infty ;- \sqrt{5}]\\
x ^{4} - 5x ^{2} \ge \left x ^{2} - 5}\)
\(\displaystyle{ (- \sqrt{5} ; \sqrt{5}] \\
x ^{4} - 5x ^{2} \ge -( x ^{2} - 5)}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{5};+ \infty)\\x ^{4} - 5x ^{2} \ge \left x ^{2} - 5}\)