wyznacz pierwistki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 18:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Kątowni
- Podziękował: 21 razy
wyznacz pierwistki wielomianu
1. Wielomian \(\displaystyle{ W(x) = -2x^{4} + 5x^{3} + 9x^{2} - 15x + 9}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ (2x + 1)}\). Wyznacz pierwiastki tego wielomianu.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2007, o 14:54 przez Andrzey, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
wyznacz pierwistki wielomianu
\(\displaystyle{ (-2x^{4} + 5x^{3} + 9x^{2} - 15x + 9):(2x+1)=(-x^{3}+3x^{2}+3x-9)(2x+1)}\)
\(\displaystyle{ [-x^{2}(x-3)+3(x-3)](2x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (-x^{2}+3)(x-3)(2x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt{3}-x)(\sqrt{3}+x)(x-3)(2x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x=3. x=-\frac{1}{2}, x=\sqrt{3}, x=-\sqrt{3}}\)
poprawiłem
\(\displaystyle{ [-x^{2}(x-3)+3(x-3)](2x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (-x^{2}+3)(x-3)(2x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt{3}-x)(\sqrt{3}+x)(x-3)(2x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x=3. x=-\frac{1}{2}, x=\sqrt{3}, x=-\sqrt{3}}\)
poprawiłem
Ostatnio zmieniony 29 sty 2007, o 22:10 przez grzegorz87, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 18:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Kątowni
- Podziękował: 21 razy
wyznacz pierwistki wielomianu
mi wynik z dzielenia wyszedł -x^{3}+3x^{2}+3x-9 według wzoru właśnie z tamtej strony
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
wyznacz pierwistki wielomianu
tyle mi też wyszło, ale przy przepisywaniu w latexie zamiast - dałem +, ale reszta powinna być dobrze, sorry za niedokładność i wprowadzenie w błąd