Rozłóż wielomiany
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Rozłóż wielomiany
Stosując wzory skróconego mnożenia rozłóż wielomian W na czynniki:
1. \(\displaystyle{ W(x)=(x-1)^{3} + 8}\)
2. \(\displaystyle{ W(x)=125x ^{3} -8}\)
Powiedźcie jak się do tego w ogóle zabierać, co najpierw, bo nie mialem tego na lekcji, a muszę umieć :/. I dlaczego jest tak, że w odpowiedź gdy jest \(\displaystyle{ (a+b) ^{3}}\) to nie moge rozpisać, a gdy jest \(\displaystyle{ (a-b) ^{3}}\)to muszę?
Stosując metodę wyłączania wspólnego czynnika, rozłów wielomian W na czynniki, gdy:
3. \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} (x-1)-(x-1)}\) tutaj potrzebuje dokładnego rozwiązania.
4. \(\displaystyle{ W(x)=(x ^{2}-9)(x+2) +3(x-3)}\) tutaj potrzebuje dokładnego rozwiązania.
1. \(\displaystyle{ W(x)=(x-1)^{3} + 8}\)
2. \(\displaystyle{ W(x)=125x ^{3} -8}\)
Powiedźcie jak się do tego w ogóle zabierać, co najpierw, bo nie mialem tego na lekcji, a muszę umieć :/. I dlaczego jest tak, że w odpowiedź gdy jest \(\displaystyle{ (a+b) ^{3}}\) to nie moge rozpisać, a gdy jest \(\displaystyle{ (a-b) ^{3}}\)to muszę?
Stosując metodę wyłączania wspólnego czynnika, rozłów wielomian W na czynniki, gdy:
3. \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} (x-1)-(x-1)}\) tutaj potrzebuje dokładnego rozwiązania.
4. \(\displaystyle{ W(x)=(x ^{2}-9)(x+2) +3(x-3)}\) tutaj potrzebuje dokładnego rozwiązania.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozłóż wielomiany
Zastosuj takie wzory skróconego mnożenia:
1. \(\displaystyle{ a ^{3} +b^{3}=\left( a+b\right) \left( a^{2}-ab+b^{2}\right)}\), gdzie \(\displaystyle{ a=x-1}\) oraz \(\displaystyle{ b=2}\)
2. \(\displaystyle{ a^{3}-b^{3}=\left( a-b\right) \left( a^{2}+ab+b^{2}\right)}\), gdzie \(\displaystyle{ a=5x}\) oraz \(\displaystyle{ b=2}\)
Tutaj trzeba wyłączyć czynniki przed nawias:
3. \(\displaystyle{ x ^{3} (x-1)-(x-1)=\left( x-1\right)\left( x^{3}-1\right) =...}\) drugi nawias - wzór skróconego mnożenia jak w 1.
4. \(\displaystyle{ (x -3)\left( x+3\right) (x+2) +3(x-3)=\left( x-3\right)\left[ \left( x+3\right)\left( x+2\right)+3 \right]=...}\)
1. \(\displaystyle{ a ^{3} +b^{3}=\left( a+b\right) \left( a^{2}-ab+b^{2}\right)}\), gdzie \(\displaystyle{ a=x-1}\) oraz \(\displaystyle{ b=2}\)
2. \(\displaystyle{ a^{3}-b^{3}=\left( a-b\right) \left( a^{2}+ab+b^{2}\right)}\), gdzie \(\displaystyle{ a=5x}\) oraz \(\displaystyle{ b=2}\)
Tutaj trzeba wyłączyć czynniki przed nawias:
3. \(\displaystyle{ x ^{3} (x-1)-(x-1)=\left( x-1\right)\left( x^{3}-1\right) =...}\) drugi nawias - wzór skróconego mnożenia jak w 1.
4. \(\displaystyle{ (x -3)\left( x+3\right) (x+2) +3(x-3)=\left( x-3\right)\left[ \left( x+3\right)\left( x+2\right)+3 \right]=...}\)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, o 17:00 przez mmoonniiaa, łącznie zmieniany 2 razy.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozłóż wielomiany
Najlepiej mieć te wzory w głowie, sprawdzasz jaka jest potęga w danym przykładzie, czy jest + czy - i wtedy decydujesz się na zastosowanie konkretnego wzoru.
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Rozłóż wielomiany
\(\displaystyle{ 125x ^{3} -8=(5x) ^{3} +2 ^{3}=(5x+2)(25x ^{2} -10x+4=
=125x ^{3}-50x ^{2} +20x+50x ^{2} -20x+8=125x ^{3}+8}\)
a miało wyjść
\(\displaystyle{ 125x ^{3} -8}\)
=125x ^{3}-50x ^{2} +20x+50x ^{2} -20x+8=125x ^{3}+8}\)
a miało wyjść
\(\displaystyle{ 125x ^{3} -8}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozłóż wielomiany
A dlaczego z minusa nagle robisz plus?
\(\displaystyle{ 125x ^{3} -8=(5x) ^{3} {\color{red}+}2 ^{3}}\)
Powinno być:
\(\displaystyle{ 125x ^{3} -8=(5x) ^{3} {\color{red}-}2 ^{3}=\left( ...-...\right)\left( ...+...+...\right)}\)
Po za tym masz doprowadzić do postaci iloczynowej, a nie wracać z powrotem do tego, z czego wystartowałeś.
\(\displaystyle{ 125x ^{3} -8=(5x) ^{3} {\color{red}+}2 ^{3}}\)
Powinno być:
\(\displaystyle{ 125x ^{3} -8=(5x) ^{3} {\color{red}-}2 ^{3}=\left( ...-...\right)\left( ...+...+...\right)}\)
Po za tym masz doprowadzić do postaci iloczynowej, a nie wracać z powrotem do tego, z czego wystartowałeś.
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
Rozłóż wielomiany
sama tutaj napisałaś że do tego wzoru. Chciałem zrobić sprawdzeniemmoonniiaa pisze:Zastosuj takie wzory skróconego mnożenia:
2. \(\displaystyle{ a^{3}+b^{3}=\left( a+b\right) \left( a^{2}-ab+b^{2}\right)}\), gdzie \(\displaystyle{ a=5x}\) oraz \(\displaystyle{ b=2}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozłóż wielomiany
A to bardzo Cię przepraszam, pomyliłam kolejność przykładu 1. z 2. Zaraz poprawię, jeszcze raz sorry za wprowadzenie w błąd.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozłóż wielomiany
\(\displaystyle{ W(x)=\left( x-1\right) ^{3} + 8=\left( x-1\right) ^{3} + 2^{3}=\left( x-1+2\right) \left( \left( x-1\right)^{2}-\left( x-1\right)2+2^{2} \right) =...}\)
Jeszcze można trochę poprzekształcać, dasz radę?
Jeszcze można trochę poprzekształcać, dasz radę?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozłóż wielomiany
Ależ można zredukować. Przecież mmoonniiaa napisała, że masz to przekształcić.
W drugim nawiasie też musisz wykonać potęgowanie i poredukować wyrazy podobne.
W drugim nawiasie też musisz wykonać potęgowanie i poredukować wyrazy podobne.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozłóż wielomiany
\(\displaystyle{ W(x)=\left( x-1\right) ^{3} + 8=\left( x-1\right) ^{3} + 2^{3}=\left( x-1+2\right) \left( \left( x-1\right)^{2}-\left( x-1\right)2+2^{2} \right) =...}\)
uprość: \(\displaystyle{ x-1+2\right}\)
i
\(\displaystyle{ \left( x-1\right)^{2}-\left( x-1\right)2+2^{2}}\)
uprość: \(\displaystyle{ x-1+2\right}\)
i
\(\displaystyle{ \left( x-1\right)^{2}-\left( x-1\right)2+2^{2}}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozłóż wielomiany
Można, zostawiłam to Tobie.denatlu pisze:Raczej nie. Dlaczego to w nawiasie \(\displaystyle{ (x-1+2) ^{3}}\) nie mozna zredukować do \(\displaystyle{ (x+1) ^{3}}\) ?
Drugi nawias też można uprościć:
\(\displaystyle{ \left( x-1\right)^{2}-\left( x-1\right)2+2^{2}}\)
Najpierw wzór skróconego mnożenia na kwadrat różnicy, później wymnóż przez 2 i jeszcze 2 podnieś do kwadratu. Później uporządkuj wnętrze tego nawiasu, co otrzymałeś?