Wielomiany zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wadowice
- Podziękował: 3 razy
Wielomiany zadania
witam potrzebuje pomocy w takich zadaniach :
1. Wyznacz rozwiązanie równania
\(\displaystyle{ 2x ^{3} - 4x ^{2} -10x +12 = 0}\)
2. Rozłoż na czynniki wielomiany
\(\displaystyle{ W(x) = 4x ^{3} -12x ^{2} - 9x}\)
1. Wyznacz rozwiązanie równania
\(\displaystyle{ 2x ^{3} - 4x ^{2} -10x +12 = 0}\)
2. Rozłoż na czynniki wielomiany
\(\displaystyle{ W(x) = 4x ^{3} -12x ^{2} - 9x}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wielomiany zadania
1. Wyciągnij 2 przed nawias, a następnie sprawdź, czy pierwiastkiem wielomianu nie jest jeden z dzielników wyrazu wolnego.
2. Wyciągnij x przed nawias, a następnie wylicz \(\displaystyle{ \Delta}\) i pierwiastki trójmianu kwadratowego.
Jak będziesz miał wątpliwości, to pytaj.
2. Wyciągnij x przed nawias, a następnie wylicz \(\displaystyle{ \Delta}\) i pierwiastki trójmianu kwadratowego.
Jak będziesz miał wątpliwości, to pytaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wadowice
- Podziękował: 3 razy
Wielomiany zadania
Pierwiastek z delty nie jest liczbą równą , nie da się wyliczyć pierwiastków w ten sposób, istnieje jakiś inny?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wielomiany zadania
Nie liczyłem, ale nie musi być ,,równą".
[edit] Nie jest ,,równa" - ale to nie przeszkadza.
[edit] Nie jest ,,równa" - ale to nie przeszkadza.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2011, o 22:00 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wielomiany zadania
Rozumiem, że mówisz o drugim przykładzie? Powinieneś otrzymać \(\displaystyle{ \Delta=144+4 \cdot 4 \cdot 9=288}\). I nie wiesz, co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wadowice
- Podziękował: 3 razy
Wielomiany zadania
tak. \(\displaystyle{ \sqrt{288} = 16, 97}\) Na lekcji nei robiliśmy takich przykładów. Gdy nie wychodził pierwiastek naturalny robiliśmy jakąś inną metodą i wydaje mi się że tutaj też tak się da.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wadowice
- Podziękował: 3 razy
Wielomiany zadania
Ja wiem , ja tylko przybliżyłem. Ale nie wychoidz liczba naturalna, a wątpie żeby wynik był w pierwiastkach. Może się mylę, ale szukam jakiejś metody, aby wyszły mi właśnie liczby naturalne-- 23 lis 2011, o 22:32 --
Chodziło mi oczywiście o liczbę naturalną, wcześniej nie zauważyłem Twojego postu. Nie ma innej metody na rozwiązania tego zadania ?piasek101 pisze:Nie liczyłem, ale nie musi być ,,równą".
[edit] Nie jest ,,równa" - ale to nie przeszkadza.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Wielomiany zadania
Pierwiastkami wielomianu nie zawsze są liczby naturalne.
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= \sqrt{288}=12 \sqrt{2}}\)
Wyznaczamy pierwiastki:
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{-b- \sqrt{\Delta} }{2a}=? \\ x_{1}= \frac{-b+ \sqrt{\Delta} }{2a}=?}\)
Nie bój się tych pierwiastków kwadratowych, to też liczba.
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}= \sqrt{288}=12 \sqrt{2}}\)
Wyznaczamy pierwiastki:
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{-b- \sqrt{\Delta} }{2a}=? \\ x_{1}= \frac{-b+ \sqrt{\Delta} }{2a}=?}\)
Nie bój się tych pierwiastków kwadratowych, to też liczba.