obliczyć pierwiastki wyrażenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
fil0zof_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 12 paź 2011, o 16:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: https://t.me/pump_upp
Podziękował: 10 razy

obliczyć pierwiastki wyrażenia

Post autor: fil0zof_ »

Czy mógłby mi ktoś "wytłumaczyć" w jaki sposób wyznacza się pierwiastki równania w tego typu wyrażeniu:

\(\displaystyle{ x^3(x^3+4)=0}\)
Ostatnio zmieniony 23 lis 2011, o 19:33 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

obliczyć pierwiastki wyrażenia

Post autor: chlorofil »

No ale w czym problem. Z pierwszego czynnika masz: \(\displaystyle{ x=0}\), a z drugiego \(\displaystyle{ x= -\sqrt[3]{4}}\).
fil0zof_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 12 paź 2011, o 16:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: https://t.me/pump_upp
Podziękował: 10 razy

obliczyć pierwiastki wyrażenia

Post autor: fil0zof_ »

Faktycznie, mam już taki mętlik w głowie od tej nauki że aż na taki prosty sposób nie potrafiłem wpaść. Przepraszam za tak banalne pytanie i dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ