Rozwiąż nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Iwanty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 2 lis 2010, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: Iwanty »

\(\displaystyle{ - x ^{3}+ 5x ^{2} -2x - 8 < 0}\)
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: major37 »

Zacznij od wyznaczenia pierwiastków
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: mmoonniiaa »

Sprawdź, czy może jednym z miejsc zerowych wielomianu jest dzielnik wyrazu wolnego: \(\displaystyle{ \left\{ \pm 1, \pm 2, \pm 4, \pm 8\right\}}\)
Iwanty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 2 lis 2010, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: Iwanty »

nie ogarniam nierówności totalnie.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: major37 »

A potem jak znajdziesz jeden pierwiastek skorzystaj np. z schematu hornera i wyznacz pozostałe pierwiastki
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: mmoonniiaa »

Jednym z pierwiastków będzie np. \(\displaystyle{ -1}\), bo: \(\displaystyle{ - \left( -1\right) ^{3}+ 5\left( -1\right) ^{2} -2\left( -1\right) - 8=0}\)
Teraz tak jak mówi major37 zastosuj schemat Hornera lub podziel wielomian pisemnie przez: \(\displaystyle{ x+1}\)
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Rozwiąż nierówność

Post autor: major37 »

Drugi pierwiastek to 2
ODPOWIEDZ