\(\displaystyle{ |x ^{2} -4x + 3| - 1 = 0}\)
Nie ogarniam totalnie.
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Rozwiąż równanie
Dwa sposoby:
1) Jedynkę przenosisz na drugą stronę i podnosisz do kwadratu, wtedy masz równanie 4 stopnia.
2) Rozpatrujesz w przedziałach: \(\displaystyle{ x ^{2} -4x + 3 \ge 0}\) i \(\displaystyle{ x ^{2} -4x + 3<0}\).
1) Jedynkę przenosisz na drugą stronę i podnosisz do kwadratu, wtedy masz równanie 4 stopnia.
2) Rozpatrujesz w przedziałach: \(\displaystyle{ x ^{2} -4x + 3 \ge 0}\) i \(\displaystyle{ x ^{2} -4x + 3<0}\).
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ |x ^{2} -4x + 3| - 1 = 0 \Leftrightarrow \left| x ^{2} -4x + 3\right| =1 \Leftrightarrow x ^{2} -4x + 3 =1 \vee x ^{2} -4x + 3 =-1}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy