Działania na wielomianach.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Krystian 2020
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 16 lis 2011, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żyrardów
Podziękował: 1 raz

Działania na wielomianach.

Post autor: Krystian 2020 »

mam takie wielomiany:

\(\displaystyle{ W(x)= x^{2}-x}\)
\(\displaystyle{ Q(x)= 2ax - \frac{b}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(x)= x^{3}-2x ^{2}-x +2}\)

Pytanie jest dla jakich wartosci parametrów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) spełniona jest równość:

\(\displaystyle{ W(x) \cdot Q(x)=P(x)}\)

próbowalem to jakoś przekształcać i próbować układem równan ale mi nie idzie, jak to jeszcze można zrobić?
Ostatnio zmieniony 22 lis 2011, o 22:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Działania na wielomianach.

Post autor: miki999 »

Wymnożyć \(\displaystyle{ W(x)}\) i \(\displaystyle{ Q(x)}\), a następnie porównać współczynniki przy odpowiednich potęgach z tymi w \(\displaystyle{ P(x)}\).
Pokaż do czego doszedłeś.
Krystian 2020
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 16 lis 2011, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żyrardów
Podziękował: 1 raz

Działania na wielomianach.

Post autor: Krystian 2020 »

wyszło mi cos takiego: \(\displaystyle{ 2ax ^{3}- \frac{b}{2}x ^{2}-2ax ^{2}+ \frac{b}{2}x=x ^{3}-2x ^{2}-x+2}\)

i co dalej z tym? nie za bardzo wiem jak to dobrze porównać
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Działania na wielomianach.

Post autor: miki999 »

Zwróć uwagę, że po lewej stronie nie masz wyrazu wolnego. Zatem jakichkolwiek wartości parametrów byś nie dobrał, nigdy nie dostaniesz równości, bo zawsze będzie Ci wadzić wyraz wolny.

Wniosek: pozwolę Ci się wykazać.
ODPOWIEDZ