Uzasadnij, że dwumian występuję w rozkładzie na czynniki.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
MathMaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 318
Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 80 razy

Uzasadnij, że dwumian występuję w rozkładzie na czynniki.

Post autor: MathMaster »

Reszta z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{4}-2x ^{3}+ax ^{2}+bx+c}\)
przez dwumian \(\displaystyle{ x-2}\) jest równa \(\displaystyle{ -24}\), a reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian \(\displaystyle{ x+4}\) wynosi \(\displaystyle{ 240}\). Uzasadnij, że jeśli dwumian \(\displaystyle{ x+1}\) występuje w rozkładzie na czynniki wielomianu \(\displaystyle{ W}\), to dwumian \(\displaystyle{ x-1}\) również.

Niby jak mam to uzasadnić? Nie wiem zupełnie jak to rozwiązać.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Uzasadnij, że dwumian występuję w rozkładzie na czynniki.

Post autor: kamil13151 »

Masz trzy niewiadome, tworzymy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(2)=-24 \\ W(-4)=240 \\ W(-1)=0\end{cases}}\)
Masz pokazać, że \(\displaystyle{ W(1)=0}\).
ODPOWIEDZ