Co wyciągnąć przed nawias? Jak zacząć? Wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
syzmon9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 lut 2011, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLAND

Co wyciągnąć przed nawias? Jak zacząć? Wielomiany

Post autor: syzmon9 »

Witam. Mam problem z zadaniem. jest mi ono potrzebne na sprawdzian, a nawet nie wiem z której strony je "ugryźć". Może ma ktoś jakiś pomysł? Chodzi mi tylko o naprowadzenie mnie na to, jak zacząć.
Zad.1
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{31}-74x^{30}+74x^{29}-...+74x^{17}-74x^{16}+73x^{15}+15}\).
Oblicz \(\displaystyle{ W(73)}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Co wyciągnąć przed nawias? Jak zacząć? Wielomiany

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ W(x)=x^{31}-74x^{30}+74x^{29}-...+74x^{17}-74x^{16}+73x^{15}+15}\)

\(\displaystyle{ W(x)=x^{31}+74x^{16}(-x^{14}+x^{13}-...+x-1)+73x^{15}+15}\)

\(\displaystyle{ W(x)=x^{31}+74x^{16}[(-x^{14}-x^{12}-...-x^2-1)+(x^{13}+x^{11}+...+x)]+73x^{15}+15}\)

W nawiasach zwykłych masz ciągi geometryczne. Policz ich sumę, Może potem coś się poskraca.
ODPOWIEDZ