Mam taka funkcje i musze ja rozłozyc na czynniki: \(\displaystyle{ f(x)= x^{8}-1}\)
czy ktoś ma pojęcie jak to zrobić? przyda sie kazda pomoc, z góry dzieki
Rozkład na czynniki funkcji wielomianowej
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 16 lis 2011, o 20:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żyrardów
- Podziękował: 1 raz
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Rozkład na czynniki funkcji wielomianowej
rozkład w liczbach rzeczywistych, bo w zespolonych jeszcze dalej można
\(\displaystyle{ x^8-1=(x^4-1)(x^4+1)=(x^2-1)(x^2+1)(x^4+2x^2+1-2x^2)=(x-1)(x+1)(x^2+1)((x^2+1)^2-( \sqrt{2}x)^2)=(x-1)(x+1)(x^2+1)(x^2- \sqrt{2}x+1)(x^2+ \sqrt{2}x+1)}\)
\(\displaystyle{ x^8-1=(x^4-1)(x^4+1)=(x^2-1)(x^2+1)(x^4+2x^2+1-2x^2)=(x-1)(x+1)(x^2+1)((x^2+1)^2-( \sqrt{2}x)^2)=(x-1)(x+1)(x^2+1)(x^2- \sqrt{2}x+1)(x^2+ \sqrt{2}x+1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 16 lis 2011, o 20:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żyrardów
- Podziękował: 1 raz