Witam.
Mam problem z dwoma zadankami, a mianowicie:
1)Znajdź te wartości parametrów p,s,t, dla których wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x ^{4} -px ^{3} +sx ^{2} -tx-1}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ (x-1) ^{3}}\).
2)Podaj przykład nierówności
a)stopnia trzeciego
b)stopnia piątego
której zbiorem rozwiązań jest zbiór \(\displaystyle{ (- \infty ;-5) \cup (-1;3)}\)
z góry dzięki za pomoc
Parametry i nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Parametry i nierówności
\(\displaystyle{ 2.\\
x_1=-5,\quad x_2=-1,\quad x_3=3}\)
\(\displaystyle{ \mbox{a})\\
\left( x+5\right) \left( x+1\right) \left( x-3\right) <0\\
x^3-3x^2+x^2-3x+5x^2-15x+5x-15<0\\
x^3+3x^2-13x-15<0}\)
\(\displaystyle{ \mbox{b})\\
\left( x+5\right) \left( x^3+1\right) \left( x-3\right) <0\\
x^5-3x^4+x^2-3x+5x^4-15x^3+5x-15<0\\
x^5+2x^4-15x^3+x^2+2x-15<0\\}\)
x_1=-5,\quad x_2=-1,\quad x_3=3}\)
\(\displaystyle{ \mbox{a})\\
\left( x+5\right) \left( x+1\right) \left( x-3\right) <0\\
x^3-3x^2+x^2-3x+5x^2-15x+5x-15<0\\
x^3+3x^2-13x-15<0}\)
\(\displaystyle{ \mbox{b})\\
\left( x+5\right) \left( x^3+1\right) \left( x-3\right) <0\\
x^5-3x^4+x^2-3x+5x^4-15x^3+5x-15<0\\
x^5+2x^4-15x^3+x^2+2x-15<0\\}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Parametry i nierówności
Co masz na ,,końcu" jak podniesiesz do trzeciej ?
To potem jest mnożone przez (-a); i ten iloczyn jest równy wyrazowi wolnemu (temu ostatniemu) w W(x).
To potem jest mnożone przez (-a); i ten iloczyn jest równy wyrazowi wolnemu (temu ostatniemu) w W(x).