Rozkład wielomianów na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Rozkład wielomianów na czynniki
\(\displaystyle{ W\left( x\right) = \left( x ^{3} -5\right) ^{2} - 36}\)
\(\displaystyle{ W\left( x\right) = 2x ^{4} - 13x ^{2} +6}\)
\(\displaystyle{ W\left( x\right) = 2x ^{4} - 13x ^{2} +6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Rozkład wielomianów na czynniki
\(\displaystyle{ \left[ \left( x ^{3} -5\right) -6\right] \left[ \left( x ^{3} -5\right) +6\right]}\) a dalej?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Rozkład wielomianów na czynniki
Zacznijmy od drugiego nawiasu.
Mamy \(\displaystyle{ x^3-5+6=x^3+1}\)
Ze wzoru skróconego mnożenia mamy \(\displaystyle{ x^3+1=(x+1)(x^2-x+1)}\)
Pierwszy nawias podobnie.
Mamy \(\displaystyle{ x^3-5+6=x^3+1}\)
Ze wzoru skróconego mnożenia mamy \(\displaystyle{ x^3+1=(x+1)(x^2-x+1)}\)
Pierwszy nawias podobnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Rozkład wielomianów na czynniki
podobnie tylko wychodzi -11 wiec mam nalożyc pierwiastek itp?
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, o 15:06 przez Pekinnn12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Rozkład wielomianów na czynniki
\(\displaystyle{ \left( x ^{2} + x\right) ^{4} - 1 = \left[ x\left( x+1\right) -1 \right] \left[ x\left( x+1\right)+1 \right] \left[ x ^{2}\left( x+1\right) ^{2} +1\right]}\)
jak mogę rozpisać ten ostatni nawias ? aby rozłożyć na czynniki \(\displaystyle{ x , x ^{2}}\) gdy \(\displaystyle{ delta <0}\)
jak mogę rozpisać ten ostatni nawias ? aby rozłożyć na czynniki \(\displaystyle{ x , x ^{2}}\) gdy \(\displaystyle{ delta <0}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6903
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozkład wielomianów na czynniki
\(\displaystyle{ \left(x^2+x\right)^2+1=0\\
\left(x^2+x\right)^2=-1\\
\left(x^2+x+ \frac{y}{2} \right)^2=yx^2+yx+ \frac{y^2}{4}-1\\
y\left( y^2-4\right)-y^2=0\\
y^3-y^2-4y=0\\
y\left( y^2-y-4\right)=0}\)
Jeżeli nie chcesz mieć współczynników zespolonych to zera nie wybieraj
\left(x^2+x\right)^2=-1\\
\left(x^2+x+ \frac{y}{2} \right)^2=yx^2+yx+ \frac{y^2}{4}-1\\
y\left( y^2-4\right)-y^2=0\\
y^3-y^2-4y=0\\
y\left( y^2-y-4\right)=0}\)
Jeżeli nie chcesz mieć współczynników zespolonych to zera nie wybieraj