nierównosci wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
shady94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 5 lip 2011, o 08:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

nierównosci wielomianowe

Post autor: shady94 »

moglby mi ktos wytlumaczyc krok po kroku jak zrobic to zadanie?
rozwiąż nierównosc:
\(\displaystyle{ \left| x^{3}-3x-2\right| \le x^{3}-3x-2}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

nierównosci wielomianowe

Post autor: anna_ »

Mogę podpowiedzieć:
\(\displaystyle{ -(x^{3}-3x-2) \le x^{3}-3x-2\le x^{3}-3x-2}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

nierównosci wielomianowe

Post autor: mmoonniiaa »

Przy założeniu: \(\displaystyle{ x^{3}-3x-2>0}\)
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

nierównosci wielomianowe

Post autor: Psiaczek »

A ja bym robił tak:
mamy nierówność typu \(\displaystyle{ \left| a\right| \le a}\)

ale wiemy z własności wart.bezwz. że nie jest możliwe \(\displaystyle{ \left| a\right|<a}\)

musi więc zajść \(\displaystyle{ \left| a\right|=a}\) żeby nierówność była prawdziwa
ODPOWIEDZ