Problem z wielomianianem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
grangu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 13 sty 2007, o 11:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kostrzyn
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Problem z wielomianianem

Post autor: grangu »

Witam i prosze o pomoc mam taki drobny problem z wielomianem.
\(\displaystyle{ 2x^{3}-5x{2}+7x-2}\)

Jak go mozna rozwiazac??
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Problem z wielomianianem

Post autor: kolanko »

Sproboj moze wzorami Cardano ?
Galactico
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 9 razy

Problem z wielomianianem

Post autor: Galactico »

grangu pisze:Witam i prosze o pomoc mam taki drobny problem z wielomianem.
\(\displaystyle{ 2x^{3}-5x{2}+7x-2}\)

Jak go mozna rozwiazac??
Czy tam nie miało być
\(\displaystyle{ 2x^{3}-5x^{2}+7x-2}\)
?

Jeśli tak, to polecam schemat Hornera.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Problem z wielomianianem

Post autor: kolanko »

Schemat Hornera ? Po co ? Jak nie wiadomo jakie jest pierwsze miejsce zerowe ...
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 620
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

Problem z wielomianianem

Post autor: PFloyd »

to równanie ma jeden pierwiastek niewymierny i dwa zespolone...
Galactico
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 9 razy

Problem z wielomianianem

Post autor: Galactico »

kolanko pisze:Schemat Hornera ? Po co ? Jak nie wiadomo jakie jest pierwsze miejsce zerowe ...
Ale przecież w schemacie Hornera nie musisz tego wiedzieć. Pierwiastkiem tego wielomianu będzie podzielnik wolnego wyrazu, czyli mogą to być te liczby:
\(\displaystyle{ 1, -1, 2, -2}\)

Teraz tylko wystarczy sprawdzić schematem Hornera, która to z tych liczb.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Problem z wielomianianem

Post autor: luka52 »

Galactico pisze:Pierwiastkiem tego wielomianu będzie podzielnik wolnego wyrazu
Może być, ale nie musi, W tym wypadku schemat Hornera jest bezużyteczny.
Galactico
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 9 razy

Problem z wielomianianem

Post autor: Galactico »

Czemu?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Problem z wielomianianem

Post autor: luka52 »

Ponieważ jedynym rzeczywistym pierwiastkiem jest:
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\left( 5-\frac{17}{\sqrt[3]{ -82+3\sqrt{1293} } } + \sqrt[3]{ -82+3\sqrt{1293} }\right)}\)
Galactico
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 9 razy

Problem z wielomianianem

Post autor: Galactico »

Hmmm... no to jest problem, dziwny ten wielomian, da się go w ogóle rozwiązać?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Problem z wielomianianem

Post autor: luka52 »

Owszem, można
Galactico
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 1 lut 2006, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 9 razy

Problem z wielomianianem

Post autor: Galactico »

Dosyć to skomplikowane... Ale na pewno to zrobienia.
grangu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 13 sty 2007, o 11:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kostrzyn
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Problem z wielomianianem

Post autor: grangu »

Dzieki wszystik za odpowiedz niestety popelnilem blad przy liczeniu pochodne iwielomina okazal sie duzo latwijszy.
ODPOWIEDZ