Rozwiąż nierówność.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 16 lis 2011, o 16:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż nierówność.
\(\displaystyle{ a^{3} +b ^{3} \ge a ^{2} b+a \cdot b ^{2} \\ \\
(a+b)(c+d) \ge 4 \sqrt{abcd}}\)
(a+b)(c+d) \ge 4 \sqrt{abcd}}\)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, o 16:54 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozwiąż nierówność.
\(\displaystyle{ a^{3} +b ^{3} \ge a ^{2} b+ab ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{3} +b ^{3} -a ^{2} b-ab ^{2}\ge0}\)
\(\displaystyle{ (a + b)(a^2 - ab + b^2) -ab( a+b)\ge0}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a^2 - ab + b^2-ab)\ge0}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a - b)^2\ge0}\)
A resztę dośpiewaj sobie sama, bo nie podałaś założeń dotyczących \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ a^{3} +b ^{3} -a ^{2} b-ab ^{2}\ge0}\)
\(\displaystyle{ (a + b)(a^2 - ab + b^2) -ab( a+b)\ge0}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a^2 - ab + b^2-ab)\ge0}\)
\(\displaystyle{ (a+b)(a - b)^2\ge0}\)
A resztę dośpiewaj sobie sama, bo nie podałaś założeń dotyczących \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 16 lis 2011, o 16:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż nierówność.
anna_ pisze:\(\displaystyle{ (a+b)(a - b)^2\ge0}\)
No to nierówość będzie prawdziwa dla \(\displaystyle{ a \ge -b}\)
mogłabyś to dokładniej rozpisać?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Rozwiąż nierówność.
w tym drugim przy założeniu \(\displaystyle{ a,b,c,d \ge 0}\) można skorzystać z:
\(\displaystyle{ ( \sqrt{a}- \sqrt{b})^2 \ge 0,a+b \ge 2 \sqrt{ab}}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{c}- \sqrt{d})^2 \ge 0,c+d \ge 2 \sqrt{cd}}\)
i pomnożyć stronami \(\displaystyle{ (a+b)(c+d) \ge 2 \sqrt{ab} \cdot 2 \sqrt{cd}}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{a}- \sqrt{b})^2 \ge 0,a+b \ge 2 \sqrt{ab}}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{c}- \sqrt{d})^2 \ge 0,c+d \ge 2 \sqrt{cd}}\)
i pomnożyć stronami \(\displaystyle{ (a+b)(c+d) \ge 2 \sqrt{ab} \cdot 2 \sqrt{cd}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 16 lis 2011, o 16:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż nierówność.
Możesz dokonczyć? nie chce się pomylić.-- 16 lis 2011, o 18:07 --anna_, mogłabyś dokończyć? prosze!
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozwiąż nierówność.
gabaa1995,
\(\displaystyle{ \forall_{\left( a-b\right) \in \mathbb_{R}} \left( a-b\right)^2 \geq 0}\)
Nad R kwadrat jest zawsze nieujemny więc nierówność będzie prawdziwa wtedy gdy
pozostały czynnik będzie nieujemny
\(\displaystyle{ \forall_{\left( a-b\right) \in \mathbb_{R}} \left( a-b\right)^2 \geq 0}\)
Nad R kwadrat jest zawsze nieujemny więc nierówność będzie prawdziwa wtedy gdy
pozostały czynnik będzie nieujemny