Witam!
Serdecznie proszę o pomoc przy rozwiązaniu zadania o następującej treści:
Zbiór rozwiązań równania \(\displaystyle{ x ^{3} + bx ^{2} +bx+1=0}\) jest dwuelementowy. Znajdź ten zbiór
Jak zabrać się za to zadanie?
szukanie zbioru rozwiązań równania
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 6 wrz 2011, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
szukanie zbioru rozwiązań równania
jeśli w równaniu trzeciego stopnia współczynniki położone są symetrycznie, to \(\displaystyle{ -1}\) zawsze jest pierwiastkiem, zatem możesz podzielić swój wielomian przez \(\displaystyle{ (x+1)}\) :
\(\displaystyle{ x^3+bx^2+bx+1=(x+1)(x^2+(b-1)x+1)}\)
wyrażenie w drugim nawiasie musi być pełnym kwadratem, to daje dwie możliwości na \(\displaystyle{ b}\), lecz jedna odpada ze względu na pierwszy nawias - byłby zbiór rozwiązań jednoelementowy przy niej.
\(\displaystyle{ x^3+bx^2+bx+1=(x+1)(x^2+(b-1)x+1)}\)
wyrażenie w drugim nawiasie musi być pełnym kwadratem, to daje dwie możliwości na \(\displaystyle{ b}\), lecz jedna odpada ze względu na pierwszy nawias - byłby zbiór rozwiązań jednoelementowy przy niej.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 6 wrz 2011, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
szukanie zbioru rozwiązań równania
Ok, dzięki za pomoc, mam tylko pytanie o co chodzi w tym, że współczynniki są położone symetrycznie?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
szukanie zbioru rozwiązań równania
współczynnik pierwszy jest taki sam jak czwarty-ostatni, a drugi tam sam jak trzeci. U ciebie to zachodzi w postaci równości \(\displaystyle{ 1=1,b=b}\)kicpereniek pisze:Ok, dzięki za pomoc, mam tylko pytanie o co chodzi w tym, że współczynniki są położone symetrycznie?