hej,
mam problem z zadaniem:
Wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{4} -3 x^{3} +ax^{2} +bx+c}\) ma pierwiastek równy \(\displaystyle{ 1}\). Reszta z dzielenia tego wielomianu przez \(\displaystyle{ x^{2}-x-2}\) równa jest \(\displaystyle{ 4x-12}\). Wyznacz a,b,c i pozostałe pierwiastki.
ktoś ma jakieś podpowiedzi?
wyznaczyć pierwiastki i współczynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
wyznaczyć pierwiastki i współczynniki
\(\displaystyle{ W(x)=P(x)(x-2)(x+1)+4x-12}\)
Sprawdzamy \(\displaystyle{ W(2)}\) i \(\displaystyle{ W(-1)}\), mamy \(\displaystyle{ W(1)}\) i tak powstaje układ z trzema równaniami.
Sprawdzamy \(\displaystyle{ W(2)}\) i \(\displaystyle{ W(-1)}\), mamy \(\displaystyle{ W(1)}\) i tak powstaje układ z trzema równaniami.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
wyznaczyć pierwiastki i współczynniki
Zauważ, że: \(\displaystyle{ x^{2}-x-2=(x+1)(x-2)}\)
Czyli mamy taki układ równań z którego wyznaczysz a, b, c:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)=0 \\ W(-1)=-4-12 \\ W(2)=4 \cdot 2-12 \end{cases}}\)
Czyli mamy taki układ równań z którego wyznaczysz a, b, c:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)=0 \\ W(-1)=-4-12 \\ W(2)=4 \cdot 2-12 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 13:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: fotel
- Podziękował: 36 razy
wyznaczyć pierwiastki i współczynniki
wielkie dzięki za odpowiedź. obliczyłem współczynniki \(\displaystyle{ a=-3 b=11 c=-6}\) i się zgadza.
pierwiastki \(\displaystyle{ x=1 -dwukrotny x=3 x=-2}\)
tylko że jest jeszcze w zadaniu :
Rozwiązać nierówność
\(\displaystyle{ W(x+1) \ge W(x-1)}\)
jak się do tego zabrać?
podstawić za \(\displaystyle{ W(x+1) i W(x-1)}\) rozpisany wielomian czy formę skróconą, iloczynową(tą z której widać pierwiastki)?
pierwiastki \(\displaystyle{ x=1 -dwukrotny x=3 x=-2}\)
tylko że jest jeszcze w zadaniu :
Rozwiązać nierówność
\(\displaystyle{ W(x+1) \ge W(x-1)}\)
jak się do tego zabrać?
podstawić za \(\displaystyle{ W(x+1) i W(x-1)}\) rozpisany wielomian czy formę skróconą, iloczynową(tą z której widać pierwiastki)?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
wyznaczyć pierwiastki i współczynniki
Bez różnicy czy z postaci ogólnej czy iloczynowej, ale chyba wygodniej i szybciej będzie z iloczynowej.