Rowanie trzeciego stopnia z 2 niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 6 sty 2011, o 13:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
- Pomógł: 1 raz
Rowanie trzeciego stopnia z 2 niewiadomymi
\(\displaystyle{ 4x^3-4x+4y=0}\)
\(\displaystyle{ 4y^3+4x-4y=0}\)
Proszę o wskazówke jak rozwiązać takie równanie.
\(\displaystyle{ 4y^3+4x-4y=0}\)
Proszę o wskazówke jak rozwiązać takie równanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 6 sty 2011, o 13:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
- Pomógł: 1 raz
Rowanie trzeciego stopnia z 2 niewiadomymi
\(\displaystyle{ x^3-x+y=0}\)
\(\displaystyle{ y^3+x-y=0}\)
\(\displaystyle{ x^3=0}\)
\(\displaystyle{ y^3=0}\)
\(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ y=0}\)
I to jest cale rozwiazanie ?
\(\displaystyle{ y^3+x-y=0}\)
\(\displaystyle{ x^3=0}\)
\(\displaystyle{ y^3=0}\)
\(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ y=0}\)
I to jest cale rozwiazanie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 6 sty 2011, o 13:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
- Pomógł: 1 raz
Rowanie trzeciego stopnia z 2 niewiadomymi
\(\displaystyle{ x+y=0}\)
\(\displaystyle{ x^2-xy+y^2=0}\)
i teraz mozna zastosowac warunki? 1. x=y, 2. x=-y ?
\(\displaystyle{ x^2-xy+y^2=0}\)
i teraz mozna zastosowac warunki? 1. x=y, 2. x=-y ?
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Rowanie trzeciego stopnia z 2 niewiadomymi
z I równania wyjdzie \(\displaystyle{ x=-y}\)
II równanie nie ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych
podstaw to do \(\displaystyle{ x^3-x+y=0}\) i licz dalej
II równanie nie ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych
podstaw to do \(\displaystyle{ x^3-x+y=0}\) i licz dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 6 sty 2011, o 13:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
- Pomógł: 1 raz
Rowanie trzeciego stopnia z 2 niewiadomymi
dziekuje, juz wiem wszystko. Mam tylko pytanie skąd zostalo otrzymane wytazenie:
\(\displaystyle{ x^3-x+y=0}\)
\(\displaystyle{ x^3-x+y=0}\)