Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gitarzystaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 28 paź 2010, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: gitarzystaa »

Oto dwa równania:

\(\displaystyle{ 3(x-1)(x+2)-2x(x-1)(x+3)=0}\)

\(\displaystyle{ x^{2} (2x-3)(x+2)= x^{3} -2 x^{2}}\)

Proszę o jakieś dokładniejsze wytłumaczenie jak je rozwiązać, po prostu zapomniałem, a przykłady z podręcznika są na tyle proste, że w żaden sposób mi nie pomagają.
Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: ares41 »

1. Wspólny czynnik przed nawias

2. Wymnożyć lewą stronę i po upraszczać, a potem rozłożyć na czynniki.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 3(x-1)(x+2)-2x(x-1)(x+3)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)[3(x+2)-2x(x+3)]=0}\)

\(\displaystyle{ x^{2} (2x-3)(x+2)= x^{3} -2 x^{2}}\)
\(\displaystyle{ x^{2} (2x-3)(x+2)= x^2(x -2)}\)
\(\displaystyle{ x^{2} (2x-3)(x+2)-x^2(x -2)=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2} [(2x-3)(x+2)-(x -2)]=0}\)
gitarzystaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 28 paź 2010, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: gitarzystaa »

co się stało z tym \(\displaystyle{ x^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2011, o 15:24 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj całości poprzedniego postu.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: anna_ »

Został wyłączony przed nawias.
ODPOWIEDZ