Środek symetrii, przesunięcie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Laurence
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2 lis 2009, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

Środek symetrii, przesunięcie

Post autor: Laurence »

Mam problem z dwoma, wydaje się że prostymi zadaniami - co nie zmienia faktu że nie wiem za bardzo jak się za nie zabrać :

1.Czy dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c wykres funkcji \(\displaystyle{ ax^{2}+bx+c}\) można otrzymać odpowiednio przesuwając wykres funkcji \(\displaystyle{ x^{2}}\)

2. Wykaż że dla dowolnych a,b,c rzeczywistych wykres funkcji \(\displaystyle{ x^{3}+ax^{2}+bx+c}\) ma środek symetrii.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Środek symetrii, przesunięcie

Post autor: lukasz1804 »

1. Problem będzie już przy różnych wartościach \(\displaystyle{ a}\), np. z paraboli \(\displaystyle{ y=x^2}\) nie da się w wyniku przesunięcia o wektor otrzymać paraboli \(\displaystyle{ y=2x^2}\).

2. Wystarczy wykazać, że istnieje liczba \(\displaystyle{ z\in\mathbb{R}}\) taka, że dla dowolnej liczby \(\displaystyle{ x\in\mathbb{R}}\) wartości wielomianu dla argumentów \(\displaystyle{ z-x}\) oraz \(\displaystyle{ z+x}\) są liczbami przeciwnymi.
Laurence
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2 lis 2009, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

Środek symetrii, przesunięcie

Post autor: Laurence »

Dalej mam problem z drugim... Próbowałem znaleźć liczbę z poprzez podstawienie pod \(\displaystyle{ x}\) do wielomianu \(\displaystyle{ z-x}\) oraz \(\displaystyle{ z+x}\) i zrobienie z powstałych wyrazów równości (gdzie po jednej stronie znajdował się minus) ale z obliczeń tych nie umiałem wyciągnąć z. W jaki sposób go obliczyć/zgadnąć?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Środek symetrii, przesunięcie

Post autor: Psiaczek »

Laurence pisze:Dalej mam problem z drugim... Próbowałem znaleźć liczbę z poprzez podstawienie pod \(\displaystyle{ x}\) do wielomianu \(\displaystyle{ z-x}\) oraz \(\displaystyle{ z+x}\) i zrobienie z powstałych wyrazów równości (gdzie po jednej stronie znajdował się minus) ale z obliczeń tych nie umiałem wyciągnąć z. W jaki sposób go obliczyć/zgadnąć?


Z geometrycznych rozważań to mi wygląda ,że środek symetrii będzie znajdował się w punkcie przegięcia wykresu

(druga pochodna wynosi \(\displaystyle{ 6x+2a=2(3x+a)}\), czyli punkt przegięcia będzie dokładnie jeden)

ten punkt przegięcia ma współrzędne \(\displaystyle{ \left( -\frac{a}{3}, \frac{2a^3-9ab}{27}+c \right)}\)

jego druga współrzędna nie zawsze równa się zero, więc nie dziw się,że sposób którego chciałeś użyć nie zadziałał.
Laurence
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2 lis 2009, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

Środek symetrii, przesunięcie

Post autor: Laurence »

Dzięki za jak mniemam prawidłową odpowiedź, jednak obawiam się że to nie jest dobry sposób na rozwiązanie tego zadania jeśli jest ono jednym z pierwszych z funkcji... Na pewno nie ma tutaj mowy o działaniach na pochodnych czy innych bardziej zaawansowanych metodach, jedyne co zostało wprowadzone na lekcji to proste definicje np. funkcji parzystych/nieparz., monotoniczność itp. i to też powinno wystarczyć.
ODPOWIEDZ