Wyznaczyć liczbę pierwiastków w zalezności od parametru m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wojtek987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 28 maja 2011, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Wyznaczyć liczbę pierwiastków w zalezności od parametru m

Post autor: wojtek987 »

W zaleznosci od wartosci parametru m wyznaczyć liczbę pierwiastkow wielomianu f okreslonego rownoscia

\(\displaystyle{ f(x)= x^{3} - mx+2m-8}\)


Proszę o wskazówkę albo rozwiązanie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wyznaczyć liczbę pierwiastków w zalezności od parametru m

Post autor: »

Pochodna tego wielomianu to \(\displaystyle{ f'(x)=3x^2-m}\). Jeśli jest stale dodatnia, to \(\displaystyle{ f}\) jest rosnąca, zatem ma (jako wielomian nieparzystego stopnia) dokładnie jeden pierwiastek. Jeśli zaś gdzieś się zeruje i zmienia w takim miejscu znak, to w takim punkcie jest ekstremum. I teraz na przykład: jeśli w maksimum jest wartość dodatnia, a w minimum ujemna, to są trzy miejsca zerowe; jeśli w maksimum funkcja się zeruje, a w minimum jest ujemna, to są dwa miejsca zerowe; jeśli w maksimum i w minimum funkcja jest wartość ujemna, to jest jedno miejsce zerowe, itd.

Q.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznaczyć liczbę pierwiastków w zalezności od parametru m

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ f(2)=0}\) podzielić co trzeba i zająć się kwadratowym.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wyznaczyć liczbę pierwiastków w zalezności od parametru m

Post autor: »

Rzeczywiście, tak dużo prościej ;) (choć mój sposób ogólniejszy).

Q.
ODPOWIEDZ