Pierwiastek wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Hołek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 1 gru 2008, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 77 razy

Pierwiastek wielomianu

Post autor: Hołek »

oj joj joj, przepraszam...

Udowodnij, że jeżeli wielomian \(\displaystyle{ x ^{3}ax+b}\) ma pierwiastek podwójny, to \(\displaystyle{ 4a ^{3}+27b ^{2}=0}\)
Dzięki
Ostatnio zmieniony 12 lis 2011, o 18:34 przez Hołek, łącznie zmieniany 1 raz.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Pierwiastek wielomianu

Post autor: kamil13151 »

Hołek, brakuje czegoś lub źle przepisane.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Pierwiastek wielomianu

Post autor: Psiaczek »

kamil13151 pisze:Hołek, brakuje czegoś lub źle przepisane.
prawidłowa treść :


jeśli wielomian \(\displaystyle{ x^3+ax+b=0}\) ma pierwiastek podwójny to \(\displaystyle{ 4a^3+27b^2=0}\)

dowód przy użyciu faktu że pochodna się zeruje (bo nie chce mi się bawić wzorami Viete'a i wyróżnikiem równania 3 stopnia, są tu lepsi spece od tego :wink: )

przypuśćmy że \(\displaystyle{ x _{0}}\) jest pierwiastkiem podwójnym tego wielomianu, wtedy jest spełniony układ równań


\(\displaystyle{ x _{0}^3+ax _{0}+b=0,3x _{0}^2+a=0}\)

przekształcamy pierwsze równanie korzystając z drugiego :

\(\displaystyle{ x _{0}^3+ax _{0}+b=x _{0}(x _{0} ^2+a)+b=x _{0}((3x _{0} ^2+a)-2x _{0}^2 )+b=-2x _{0}^3+b=0}\)

czyli z pierwszego \(\displaystyle{ b=2x _{0}^3}\) a z drugiego \(\displaystyle{ a=-3x _{0}^2}\)

podnosimy pierwsze do kwadratu stronami, drugie do sześcianu:

\(\displaystyle{ b^2=4x _{0}^6,a^3=-27x _{0}^6}\)

mnożymy pierwsze przez \(\displaystyle{ 27}\), drugie przez \(\displaystyle{ 4}\) dodajemy stronami i mamy tezę
ODPOWIEDZ