Ile pierwiastków rzeczywistych ma równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mateusz199314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 25 wrz 2010, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mała cerkwica
Podziękował: 24 razy

Ile pierwiastków rzeczywistych ma równanie

Post autor: mateusz199314 »

Ile pierwiastków rzeczywistych ma równanie;
\(\displaystyle{ x ^{4} -8x ^{2}=a}\)
w zależności od parametru a??
Awatar użytkownika
conseil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 4 razy

Ile pierwiastków rzeczywistych ma równanie

Post autor: conseil »

Najpierw rozłóż na:
\(\displaystyle{ x^{4} -8x^{2} = x^{2}(x^{2}-8) = x^{2}(x - 2\sqrt{2}})({x+2 \sqrt{2}})}\)
naszkicuj/rysunek pomocniczy i na podstawie tego domyśl się z parametrem a
mateusz199314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 25 wrz 2010, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mała cerkwica
Podziękował: 24 razy

Ile pierwiastków rzeczywistych ma równanie

Post autor: mateusz199314 »

a jak wyliczyć punkt graniczny te wierzchołki parabol??
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Ile pierwiastków rzeczywistych ma równanie

Post autor: piasek101 »

Bez kombinowania to trzeba nieco przebadać to \(\displaystyle{ f(x)=x^4-8x^2}\) (np parzyste jest)
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Ile pierwiastków rzeczywistych ma równanie

Post autor: Psiaczek »

Można też spróbować rozważań po dodaniu do obu stron równania 16

\(\displaystyle{ x^4-8x^2+16=a+16}\)

\(\displaystyle{ (x^2-4)^2=a+16}\)

od razu widać że dla \(\displaystyle{ a<-16}\) brak pierwiastków rzeczywistych, dla \(\displaystyle{ a=-16}\) mamy dwa pierwiastki itd..
ODPOWIEDZ