Rozkład wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 14:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
- Podziękował: 2 razy
Rozkład wielomianu
Podpowiedzcie proszę, robiliśmy to kiedyś na lekcji, a teraz za nic nie mogę sobie przypomnieć jak rozłożyć \(\displaystyle{ x^{3}+10}\), i strasznie mnie to męczy.. z góry dzięki
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Rozkład wielomianu
Ze wzoru skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ a ^{3}+b ^{3}=(a+b)(a ^{2}-ab+b ^{2}) \ dla \ a=x \ b= \sqrt[3]{10}}\)
W liczbach wymiernych się nie da.
\(\displaystyle{ a ^{3}+b ^{3}=(a+b)(a ^{2}-ab+b ^{2}) \ dla \ a=x \ b= \sqrt[3]{10}}\)
W liczbach wymiernych się nie da.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 14:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
- Podziękował: 2 razy
Rozkład wielomianu
Niemniej jednak wydaje mi się, że dało się jakoś tak, że był iloczyn jakiegoś nierozkładalnego dwumianu czy trójmiany kwadratowego z czymś tam.. czy nie mam racji?
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Rozkład wielomianu
Jedynym pierwiastkiem tego wielomianu jest \(\displaystyle{ -\sqrt[3]{10}}\), więc dzielisz go przez dwumian \(\displaystyle{ x+ \sqrt[3]{10}}\) i wychodzi to, co napisałam. inaczej się nie da.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozkład wielomianu
schulz,
Jeżeli współczynnik przy \(\displaystyle{ x^2}\) jest niezerowy
to zerujesz go podstawiając \(\displaystyle{ x=y- \frac{a_{2}}{3a_{3}}}\)
Gdy masz równanie postaci \(\displaystyle{ y^{3}+py+q=0}\)
to możesz przedstawić swoją zmienną jako sumę dwóch innych
zmiennych i podstawić do równania np
\(\displaystyle{ y=u+v}\)
To co dostaniesz grupujesz w układ równań który przypomina wzory Viete
dla równania kwadratowego
Na podstawie wzorów Viete układasz równanie kwadratowe i rozwiązujesz je
(udało ci się zredukować stopień równania)
Jeżeli współczynnik przy \(\displaystyle{ x^2}\) jest niezerowy
to zerujesz go podstawiając \(\displaystyle{ x=y- \frac{a_{2}}{3a_{3}}}\)
Gdy masz równanie postaci \(\displaystyle{ y^{3}+py+q=0}\)
to możesz przedstawić swoją zmienną jako sumę dwóch innych
zmiennych i podstawić do równania np
\(\displaystyle{ y=u+v}\)
To co dostaniesz grupujesz w układ równań który przypomina wzory Viete
dla równania kwadratowego
Na podstawie wzorów Viete układasz równanie kwadratowe i rozwiązujesz je
(udało ci się zredukować stopień równania)