dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwią
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 08:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xdsdsds
- Podziękował: 32 razy
dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwią
Witam, mam problem z przykładem
\(\displaystyle{ (m-2) x^{2} +(m+5)x-1=0\\
\begin{cases} m \neq 0\\ \Delta>0\end{cases}}\)
Wyliczam deltę, wychodzi mi
\(\displaystyle{ m^{2} +14m+17\\
m^{2} +14m+17>0}\)
co dalej :/?
\(\displaystyle{ (m-2) x^{2} +(m+5)x-1=0\\
\begin{cases} m \neq 0\\ \Delta>0\end{cases}}\)
Wyliczam deltę, wychodzi mi
\(\displaystyle{ m^{2} +14m+17\\
m^{2} +14m+17>0}\)
co dalej :/?
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 18:06 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nieczytelny zapis. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Poprawa wiadomości. Nieczytelny zapis. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwią
Muszą być spełniona dwa warunki:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \neq 0 \\ \Delta>0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m-2 \neq 0 \\ m^2+14m+17>0 \end{cases}}\)
I rozwiązujesz, II liczysz deltę
\(\displaystyle{ \begin{cases} a \neq 0 \\ \Delta>0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m-2 \neq 0 \\ m^2+14m+17>0 \end{cases}}\)
I rozwiązujesz, II liczysz deltę
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 08:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xdsdsds
- Podziękował: 32 razy
dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwią
jakać brzydka delta wychodzi(128), chyba coś jest źle :/
//ok, już rozpisałem
//ok, już rozpisałem
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 08:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xdsdsds
- Podziękował: 32 razy
dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwią
no właśnie tak rozpisałem, ale chcąc policzyć miejsca zerowe mam problem, bo muszę wyciągnąć pierwiastek z pierwiastka :/
-
- Użytkownik
- Posty: 270
- Rejestracja: 19 wrz 2011, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 17 razy
dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwią
\(\displaystyle{ \Delta >0 \Leftrightarrow m \in \left( - \infty ; -7-4 \sqrt{2} \right) \cup \left( 4\sqrt{2} -7 ; + \infty \right)
\\
a \neq 0 \Leftrightarrow m \in R \backslash \{ 2 \}}\)
\(\displaystyle{ \left[ \left( - \infty ; -7-4 \sqrt{2} \right) \cup \left( 4\sqrt{2} -7 ; + \infty \right) \right] \cap \left[ R \backslash \{ 2 \} \right] = \left( - \infty ; -7-4 \sqrt{2} \right) \cup \left( 4\sqrt{2} -7 ; + \infty \right) \backslash \{ 2 \}}\)
\\
a \neq 0 \Leftrightarrow m \in R \backslash \{ 2 \}}\)
\(\displaystyle{ \left[ \left( - \infty ; -7-4 \sqrt{2} \right) \cup \left( 4\sqrt{2} -7 ; + \infty \right) \right] \cap \left[ R \backslash \{ 2 \} \right] = \left( - \infty ; -7-4 \sqrt{2} \right) \cup \left( 4\sqrt{2} -7 ; + \infty \right) \backslash \{ 2 \}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 08:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xdsdsds
- Podziękował: 32 razy
dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwią
chyba pomyliłaś wzór na miejsca zerowe anno, trzeba wyciągnąć pierwiastek z delty :p