Wyznacz a i b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
norbert1112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 20 gru 2010, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wyznacz a i b

Post autor: norbert1112 »

Wyznacz a i b wiedząc, że:
\(\displaystyle{ W(x)=-2x ^{5} +3x ^{4} -ax ^{3} +2x ^{2} +b

W(2)=81

W(1)=-1}\)

Dzięki
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Wyznacz a i b

Post autor: loitzl9006 »

Rozwiąż układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 81 = -2 \cdot 2 ^{5} + 3 \cdot 2 ^{4} - a \cdot 2 ^{3} + 2 \cdot 2 ^{2} + b \\ -1 = -2 \cdot 1 ^{5} + 3 \cdot 1 ^{4} - a \cdot 1 ^{3} + 2 \cdot 1 ^{2} + b \end{cases}}\)
norbert1112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 20 gru 2010, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wyznacz a i b

Post autor: norbert1112 »

a mogę prosić o wyniki bo mi wyszło dla \(\displaystyle{ a=24 \frac{1}{7}}\), a dla \(\displaystyle{ b=14 \frac{1}{7}}\) i są pewnie złe
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Wyznacz a i b

Post autor: loitzl9006 »

\(\displaystyle{ a=- \frac{93}{7} \\ b= - \frac{121}{7}}\)
ODPOWIEDZ